Reumaõed käivad Soomes õppimas

Järgmisel aastal saavad kümme Eesti ja kümme Soome õde europrojekti raames õppida reumahaigete ravi Soomes ja Eestis.

Järgmisel aastal saavad kümme Eesti ja kümme Soome õde europrojekti raames õppida reumahaigete ravi Soomes ja Eestis.

Projektis osalev Tallinna meditsiinikooli välissuhete koordinaator Tiina Juhansoo selgitas- et Heinola reumahaigla (Heinola Reumasäätiön Sairalaa) ja Ida-Tallinna keskhaigla on sõlminud koostöölepingu reumaravi arendamiseks. Projekti rahastab Euroopa Ühenduse algatusena loodud piire ületava koostöö programm INTERREG III A. Koostöö raames koolitatakse tulevasi reumaarste ja reumaõdesid- tehakse kolme reumaalast uurimistööd väitekirja kaitsmiseni ning vahetatakse reumaalast teavet.

Reumaõdede koolituse osas on juba kaardistatud õdede koolituse vajadus Eestis ning maikuus toimus ka Soome reumaõdedega ühiskoolitus.

29. maist 3. juunini käisid Eestist kuus inimest - reumaõed Ene Mättik ja Evelyn Juhkam TÜ kliinikumist- Jelena Koger ja Marina Kõrver Ida-Tallinna keskhaiglast ning õpetajad Andra Õismaa ja Tiina Juhansoo Tallinna meditsiinikoolist - Heinolas õdede edasist koolitust kavandamas.

Järgmisel aastal algab koolitus kümnele Eesti ja kümnele Soome reumaõele ning koolituse juhthing on Oulu ülikool- tutvustas Juhansoo. Kliinikum ja Ida-Tallinna keskhaigla määravad ise- kes õdedest õppima pääsevad. Lisaks osaleb projektis Tallinna meditsiinikool. Edasi on kavas koolitust laiendada läbi taotletava Leonardo da Vinci programmi rahastuse.

Juhansoo hindab projekti raames Soome spetsialistidega toimuvat ühist arutelu selle üle- mida üldse oleks Eestis vaja õppida. “Meie rahaga ei saaks ilmaski nii head projekti teha-” tõdes Juhansoo.

Viimase koolituse kavas Heinolas peeti eestlastele loenguid tegevusteraapia osast reumahaigete abisüsteemis- tutvustati arsti tööalaseid nõuandeid reumahaigele- haiglas sai näha reumahaigete jalateraapiat ning reumast tekkinud liikumishäire puhul vajalikke abivahendeid. Samuti kõneldi erinevate reumahaigete koolitusest.

Eesti õed said jälgida- kuidas töötavad patsiendiga Heinola reumahaigla erinevad spetsialistid. Õpetati- kuidas panna patsienti analüüsima oma seisundit ja kuidas leida koos patsienti toetava meeskonnaga parimad variandid tema elu ja töö korraldamiseks- rääkis Juhansoo.

Eesti õdesid koolitas meeskond- kuhu kuulusid kursuse juhendaja (reumaõde)- tegevusterapeut- füsioterapeut- jalaterapeut ning reumaarst ja töötervishoiuarst. “See süsteem oli ekstra tutvumist väärt-” kiitis Juhansoo.

Tartu ülikooli kliinikumi sisekliiniku reumatoloogia osakonna vanemõde Ene Mättik ütles- et tema on Heinola reumahaiglas käinud jaanuarist alates juba kolm korda.

Mättik meenutas- kuidas ta projekti üldse sattus. “Heinola reumahaigla ülemõde Marja-Leena Kukkurainen- kes seda projekti koordineerib- saatis möödunud aastal meie osakonda e-kirja sooviga teha koostööd ning tulla kliinikumi reumaosakonda ja Tartu meditsiinikooli vaatama. Suvisel puhkuste ajal vastasin talle. Sügisel saime juba Tartus kokku. Mina olin väga huvitatud väliskoolituse võimalusest.”

Heinola reumahaiglast on Mättikul väga head muljed. “Nemad on alustanud 30 aastat tagasi- meie oleme jõudnud kümne aastaga palju edasi-” võrdles Mättik läbitud teed. Ta loodab- et kunagi saab ka kliinikumi reumaosakonnas tegevusteraapiat ja patsiendi õpetust anda raviraha eest.

“Tahame ikka oma Eesti rahvale- oma patsientidele pakkuda parimat- et neilegi oleks igasugune abi kättesaadav-” ütles Mättik.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.