SIIBER:

veidraid lugusid meditsiinist

<strong>“Minu kaela röntgenipilt on mu muusa!”</strong>

Sestpeale- kui Pauline Pratt sai tudengina kaelavigastuse- on ta sisse võetud meditsiinist kui suurepärasest kunstist.<br /> Pauline teeb oma kümnekuulist residentuuri Southamptoni ülikooli juures ja uurib meditsiini- teaduse ja kunsti seoseid ning kasutab uurimistulemusi taieste loomisel- edastab BBC.<br /> Laboris jäädvustab Pauline rakkude elu video- ja digitehnika abil. Kuid meditsiinilised pildid avastas ta siis- kui vigastus lõi ta kaelalülid sassi.<br /> Neiu vaatas kaelast tehtud pilte ja oli lummatud. Need aitasid teda vigastusest ammutada rõõmu ja pisutki olukorda kontrollida.<br /> “Kunstnikuna olen võlutud inimese sisemaastikust-” räägib Pauline- kes ammutab ainest lõhkistest küünarvartest- kasvajatest- nahakudedest ja muust sellisest- millel tavapäraselt on mõru maik man. Kuid Pauline oskab välja tuua ilu- mis neis peidus on.

 

<strong>Lapse esimene autosõit: Tai neiu sünnitas 140-ga kihutavas autos</strong>

BANGKOK. Kaheksateistaastane tailanna tõi lapse ilmale 140-kilomeetrise tunnikiirusega kihutava Mercedese istmel- jõudmata õigeks ajaks haiglasse- kirjutas neljapäeval ajaleht Nation.<br /> Seitsmendat kuud rase Juthamas Srimongkol tundis kolmapäeval- et sünnitusvalud algavad- ja asus äia luksusautoga haigla poole teele. Laps sündis aga 19 kilomeetrit enne sihtpunkti.<br /> Ämm Jimhaeng sae Iab sööstis küll kahtlast häält kuuldes esiistmele- kuid jäi hiljaks.<br /> “Laps oli juba välja tulnud. Ma hoidsin teda süles ja puhastasin teda- kuid ei saanud nabanööri läbi lõigata- sest meil ei olnud selleks mingeid vahendeid-” seletas 47-aastane ämm.<br /> Tema abikaasa säilitas Kirde-Tais Kohn Kaenis kihutades rooli taga rahu- hüüdes aeg-ajalt julgustavaid sõnu.<br /> “Kui laps sündis- pakkus ta meie miniale moraalset tuge-” seletas Jimhaeng. “Ta rääkis meile pidevalt- kui palju lähemale me haiglale oleme jõudnud.”<br /> Arstide kinnitusel on ema ja kõigest 1-8 kg kaaluv poiss terved- kuid jäävad mõneks ajaks haiglasse.

 

<strong>Surma-arsti otsinguil</strong>

QUEENSLAND. Austraalia võimud kuulutasid tagaotsitavaks India päritolu kirurgi- kes võis tappa vähemalt 87 patsienti- kirjutab BBC.<br /> Ajakirjanduses doktor Surmaks nimetatud Jayant Patel põgenes Austraaliast aprillis ning ta praegune asukoht on teadmata.<br /> Korrakaitsjad hakkasid arsti tegevuse vastu huvi tundma- kui ta kolleegid teatasid- et paljud tema patsientidest kas surid operatsiooni järel või tekkisid neil hiljem rasked terviserikked.<br /> Patel õppis arstiks Indias ning töötas 20 aastat USAs New Yorkis ja Oregonis- ent talt võeti raskete ravirikkumiste tõttu luba mõlemas osariigis töötamiseks.<br /> Seejärel reisis ta Austraaliasse ning võeti võltsitud dokumentide alusel tööle ühe Queenslandi haigla peakirurgiks.<br /> Mõned ta endistest kolleegidest kinnitavad- et peitsid aeg-ajalt Pateli eest patsiente- et nende elu päästa.<br /> Korra olevat Patel andnud korralduse raskelt haige patsiendi hingamisaparaat välja lülitada- et uuele abivajajale voodikohta vabastada.<br /> Juhtum põhjustas arstide nappuse käes vaevlevas Austraalias laialdasi diskussioone välismaiste spetsialistide töölepalkamise reeglite üle.

 

<strong>Hukatute elundid lähevad hästi müügiks</strong>

JERUUSALEMM. Iga kuu reisivad kümned Iisraeli kodanikud Hiinasse- kus neile odavate ning sageli ebaseaduslike operatsioonide käigus siirdatakse hukatud Hiina kurjategijate organeid.<br /> Päevalehe Maariv andmeil sõidab Hiinasse igakuiselt peamiselt doonorneeru järele keskmiselt 30 doonororganit ootavat meeleheitel Iisraeli patsienti.<br /> “See on 30 protsenti odavam kui Colombias- doonorelundid on suurepärase kvaliteediga ning järelravi üks maailma parimaid-” kinnitas ajalehele tundmatuks jääda sooviv Iisraeli tervishoiuametnik.<br /> “Kui mulle poleks Hiinas neeru siirdatud- oleksin juba surnud. Hiina surmamõistetud päästsid mu elu-” kinnitas hiljuti Hiinast operatsioonilt naasnud Abraham Sasson.

 

<strong>Arstid pikkade kööginugade vastu</strong>

LONDON. Rühm Briti arste tegi üleskutse keelustada pikad terava otsaga kööginoad- kuna neid on kasutatud rohkem kui pooltel pussitamisjuhtudel.<br /> “Paljud rünnakud on impulsiivsed ning pikad terava otsaga kööginoad on kergesti kättesaadav potentsiaalselt tappev relv- eriti peretülide klaarimisel-” ütlesid Emma Hern ja tema kolleegid Londoni West Middlesexi ülikooli haiglast.

 

<strong>Rinnaproteesid tsunamiohvritele</strong>

SYDNEY. Austraalia meedik kurtis- et riik saatis 26. detsembri maavärina- ja tsunamiohvritele hulga sobimatut abikaupa- muu hulgas ka rinnaproteese- kirjutab AFP.<br /> Monashi ülikoolihaigla haavaravi spetsialist Jan Rice rääkis raadiojaamas ABC- et reisis kolme kuu jooksul Austraalia abiprogrammi raames kõige rängemalt kannatada saanud Banda Acehi provintsis ja leidis suurel hulgal abiks saadetud sobimatut ja mõttetut kaupa.<br /> Lisaks täiesti kasututele ja aegunud ravimitele avastas ta Banda Acehi keskhaigla laoruumist ka Austraalia riikliku abiorganisatsiooni saadetud suure rinnaproteeside partii.<br /> Rice sõnas- et abisaadetised olid kehvas seisukorras- sest “120-protsendilise niiskuse tingimustes kipuvad pappkastid arusaadavatel põhjustel lagunema.”<br /> Ta lisas- et paljude vajalike meditsiiniaparaatide lähetustest oli puudu olulisi detaile ning seega ei saanud neid seadeldisi kokku ega tööle panna.<br /> Mõttetuks nimetas Rice ka austraallaste saadetud intensiivravipalati kõrgtehnoloogilisi seadmeid- sest Banda Acehi keskhaiglas ei ole intensiivraviosakonda ega personali- kes suudaks seal töötada.

 

<strong>Sarkasm on parema silma taga</strong>

JERUUSALEMM. Iisraeli teadlased Haifa ülikoolist ja Rambami-nimelisest meditsiinikeskusest avastasid inimese ajus sarkasmi lõigu- mis asub parema silma taga.<br /> Tingliku nimetuse saanud “sarkasmi anatoomia” kahjustustega inimestel on selle avastuse valguses raskusi sarkasmi mõistmisel.<br /> Teadlaste arvates võimaldab avastus parandada autistide ja ka mõningate teiste ajukahjustustega inimeste suhtlemistaset.<br /> Lähemalt võib sellest lugeda USAs ilmuvas ajakirjas “Neuropsychology”- mida annab valja USA psühholoogiaassotsiatsioon.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.