Ra­vi­ju­his­tes­se tu­leb mit­me kroo­ni­li­se tõ­ve pu­hul suh­tu­da et­te­vaa­tu­se­ga

USA arstid rõhutavad, et tänapäeva kliinilised ravijuhised on loodud eraldi haiguste raviks ning neid ei saa sageli järgida vanemate patsientide puhul, kes põevad mitut kroonilist tõbe.

USA arstid rõhutavad Reuters Healthi teatel- et tänapäeva kliinilised ravijuhised on loodud eraldi haiguste raviks ning neid ei saa sageli järgida vanemate patsientide puhul- kes põevad mitut kroonilist tõbe.

“Üksikute haiguste ravijuhiste järgimine patsientidel- kellel on mitmeid kroonilisi haigusseisundeid- on väga keeruline ja kallis ning võib viia ebasoodsate tagajärgedeni nagu polüfarmakoteraapia oma kõrval- ja koostoimete riskiga-” ütles ajakirjanikele uuringu korraldanud dr Cynthia M. Boyd.

Uuringu käigus vaatlesid Johns Hopkinsi ülikooli teadlased kõige värskemaid Ameerika kliinilisi tõenduspõhiseid juhiseid hüpertensiooni- kroonilise südamepuudulikkuse- stabiilse stenokardia- kodade virvendusarütmia- hüperkolesteroleemia- diabeedi- artriidi- kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) ja osteoporoosi ravi kohta.

Vanemaid patsiente komorbiidsete haigustega käsitleti seitsmes juhendis üheksast- kuid spetsiifilisi soovitusi jagati ainult diabeedi- artriidi- kodade virvenduse ja stenokardia ravijuhistes.

Dr Boydi grupp koostas kliiniliste juhiste järgi raviplaani väljamõeldud 79-aastase naise jaoks- kes põdes osteoporoosi- artriiti- 2. tüüpi diabeeti- hüpertensiooni ja KOKi. Kui järgida kõiki soovitusi- vajaks see hüpoteetiline patsient 12 ravimit- võetuna 19 annuses viis korda päevas.

Ravikindlustuse katteta läheksid ravimid talle maksma üle 400 dollarit kuus. Kui patsient saaks kompensatsiooni Medicare’i sotsiaalabisüsteemi kaudu- oleksid tema kulutused aastas siiski 3700 dollarit.

Kõigist viiest ravijuhisest kinnipidamisega oleks autorite hinnangul tõenäoline ravimite koostoime tekkimine või mõjutaks ravimite efekti toitumine. Üksteisele vasturääkivad on ka mittemedikamentoosse ravi soovitused.

“Me peame mõtlema vähem üksikute haiguste peale ning rohkem patsientidele- kes elavad kauem mitme kroonilise haigusega-” tõdes Boyd. Eksperimendis kirjeldatud patsiendile oleksid soovitatud raviskeemid ka liiga keerulised- mis halvendaks ravisoostumust. (JAMA 2005; 294: 716-724- 741-743)

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.