30. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

En­dos­koo­pia ei mõ­ju­ta an­ti­sek­re­toor­se­te ra­vi­mi­te ka­su­ta­mist

Jär­jest roh­kem mää­ra­tak­se pat­sien­ti­de­le an­ti­sek­re­toor­set ra­vi en­ne esi­mest en­dos­koo­piat, selgub Taa­ni tead­las­te uu­ri­musest.

Jär­jest roh­kem mää­ra­tak­se pat­sien­ti­de­lean­ti­sek­re­toor­set ra­vi en­ne esi­mest en­dos­koo­piat,va­hen­dab Med­Wi­re News Taa­ni tead­las­te uu­ri­must. Eda­si­nera­vi­mi­te ka­su­ta­mi­ne ei pais­ta sa­mu­tien­dos­koo­pia­leiust sõl­tu­vat. Ann­ma­rie Las­sen ja te­ma kol­lee­gid Oden­se üli­koo­liklii­ni­ku­mist kir­ju­ta­vad aja­kir­jas Scan­di­na­vian Jour­nalof Gast­roen­te­ro­lo­gy, et end­sos­koo­pi­li­ne uu­ring onkulds­tan­dar­diks see­det­rak­ti ülao­sa sümp­to­mi­tehin­da­mi­sel. Prot­se­duu­ri ja an­ti­sek­re­toor­se ra­vi ka­su­ta­mi­seva­he­li­se seo­se täp­sus­ta­mi­seks hin­das Las­se­ni mees­kond27 829 pat­sien­di and­meid, kel­lel vii­di prot­se­duur lä­bies­ma­kord­selt elus aas­ta­tel 1993–2002. Tu­le­mus­test sel­gus,et 2002. aas­tal oli es­ma­kord­se­te see­det­rak­ti ülao­saen­dos­koo­pia­te sa­ge­dus Taa­nis 5,6  1000 ini­me­sekoh­ta. Pat­sien­ti­de osa­kaal, kes said an­ti­sek­re­toor­setra­vi en­ne esi­mest prot­se­duu­ri, tõu­sis 1993. aas­ta 33prot­sen­dilt 2002. aas­ta 41 prot­sen­di­ni. En­dos­koo­pia järg­selt tõu­sis H2-blo­kaa­to­ri­te japroo­ton­pum­ba in­hi­bii­to­ri­te ka­su­ta­mi­ne pat­sien­dikoh­ta aas­tas 90 de­fi­nee­ri­tud päe­va­doo­si (DPD) võr­raöso­fa­gii­di, 59 DPD võr­ra pep­ti­li­se haa­van­di ja 18 DPDvõr­ra nor­maal­se en­dos­koo­pia­leiu pu­hul. Au­to­ri­te tea­da on va­ra­se­mad ran­do­mi­see­ri­tuduu­rin­gud düs­pep­sia­sümp­to­mi­te all kan­na­ta­va­telpat­sien­ti­del näi­da­nud, et kii­res­ti en­dos­koo­pi­li­se­leuu­rin­gu­le saa­de­tud pat­sien­ti­del ka­su­ta­tak­sean­ti­sek­re­toor­set ra­vi vä­hem. Ole­tus, et päe­vao­sa­kon­da­des töö­ta­vaden­dos­koo­pia­ka­bi­ne­tid või­vad an­ti­sek­re­toor­se­tera­vi­mi­te ka­su­ta­mist vä­hen­da­da, on taan­las­te ar­va­teskäe­so­le­va uu­rin­gu­ga kaht­lu­se al­la sea­tud. "Ra­vi­mi­teka­su­ta­mi­ne tõu­seb prot­se­duu­ri jä­rel diag­nos­ti­li­sestleiust sõl­tu­ma­ta," kir­ju­ta­vad Las­sen ja kol­lee­gid. (ScandJ Gast­roen­te­rol. 2005 Jun; 40(6): 705–12)

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099