Salmonelloosijuhtude arv kasvab

Eestis on selle aasta seitsme kuuga registreeritud 176
salmonelloosijuhtu- mis on ligi saja juhtumi võrra rohkem kui
varasematel aastatel- vahendas BNS. Mullu haigestus
Tervisekaitseinspektsiooni andmetel seitsme kuuga salmonelloosi 80
ning 2003. aastal 75 inimest.

Tõenäoliselt on haigestunute arv suuremgi- sest paljud haiged ei otsi arstilt abi ja andmed nende kohta ei jõua statistikasse. Tervisekaitsjate uuringute kohaselt kajastub ametlikus statistikas 10-15 protsenti tegelikest haigusjuhtudest.

Salmonellasid leidub nii lindude kui ka loomade seedetraktis. Inimesed nakatuvad- kui söövad toitu- mis on pisikutega saastunud ehk kokku puutunud pisikut kandvate loomade-lindude väljaheitega. Salmonelladega saastunud toit ei ole teistmoodi välimuse- maitse ega lõhnaga.

Tervisekaitseinspektsiooni teatel on suurenenud ka reisilt pärit salmonelloosijuhtude arv- neid on tänavu esimese poolaasta jooksul diagnoositud 15. Mullu oli selliseid juhtumeid terve aasta peale neli.

Üldse on 2005. aasta kuue kuuga inspektsiooni andmetel diagnoositud 51 nakkushaigestumist nakatumisega väljaspool Eestit. 2004. aasta jooksul kokku diagnoositi 69 reisilt pärit nakkushaiguse juhtu.

Tervisekaitse soovitab kõigil- kellel seisab ees reis soojale maale või  mujale- olla tähelepanelik hügieenireeglite järgimisel: juua ainult pudelisse villitud vett- hoiduda jääkuubikutest- pesta käsi seebiga- mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju- ettevaatlikult tarbida termiliselt töötlemata meresaadusi jne.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.