Me­ta­bool­se sünd­roo­mi mõis­te so­bi­vus sea­ti kaht­lu­se al­la

Maail­ma juh­ti­vad dia­bee­dior­ga­ni­sat­sioo­nid te­gid eel­mi­sel nä­da­lal aval­du­se, mil­les ka­hel­dak­se me­ta­bool­se sünd­roo­mi mõis­te de­fi­nit­sioo­nis ning so­bi­vu­ses klii­ni­lis­se prak­ti­kas­se.

Maail­ma juh­ti­vad dia­bee­dior­ga­ni­sat­sioo­nid te­gid eel­mi­sel nä­da­lal aval­du­se, mil­les ka­hel­dak­se me­ta­bool­se sünd­roo­mi mõis­te de­fi­nit­sioo­nis ning so­bi­vu­ses klii­ni­lis­se prak­ti­kas­se, kir­ju­tab USA To­day.
 
Amee­ri­ka Dia­bee­diü­hin­gu (ADA) ning Eu­roo­pa Dia­bee­di Uu­ri­mi­se As­sot­siat­sioo­ni (EASD) ühi­sa­val­du­ses öel­dak­se, et me­ta­bool­ne sünd­room on hal­vas­ti kir­jel­da­tud, põ­hi­neb ka­hel­da­va­tel tõen­dus­ma­ter­ja­li­del ning võib häi­ri­da ars­te pa­re­mi­ni kind­laks teh­tud sü­da­me­hai­gus­te ris­ki­fak­to­ri­te­le kes­ken­du­mi­sel.
 
Aja­kir­jas Dia­be­tes Ca­re aval­da­tud ar­tik­lis hoia­ta­vad au­to­rid ars­te, et nad ei to­hiks pat­sien­ti­de­le pan­na me­ta­bool­se sünd­roo­mi diag­noo­si ega üri­ta­da se­da ra­vi­da eral­di­seis­va hai­gu­se­na, ku­ni tea­dus­lik ta­ga­põ­hi ei ole sel­ge.
 
En­ne, kui me­ta­bool­se sünd­roo­mi ni­me­ta­mist sünd­roo­miks saab õi­gus­ta­da, on va­ja täp­se­mat uu­ri­mist ning klii­ni­li­se tä­hen­du­se sel­gi­ta­mist, on dia­bee­di­lii­tu­de sei­su­koht. Se­ni soo­vi­ta­tak­se ars­ti­del uu­ri­da, kas pat­sien­dil esi­neb veel kar­dio­vas­ku­laar­seid ris­ki­fak­to­reid, kui üks on avas­ta­tud; hoi­du­da pat­sien­ti­de lah­ter­da­mi­sest ter­mi­ni­ga "me­ta­bool­ne sünd­room" ning mit­te üri­ta­da se­da eral­di ra­vi­da, ku­ni po­le saa­dud uu­si ja vett­pi­da­vaid tea­dus­lik­ke tõen­deid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.