Suveseminar käsitles beetablokaatoreid

12. augustil peeti Pärnumaal Lemmetsal järjekorras juba kümnes
AstraZeneca korraldatud residentide seminar.

AstraZeneca Eesti esinduse avalike suhete spetsialisti Janika Nurmelaidi teatel keskenduvad alates 2001. aastast kaks korda aastas toimuvad residentide kokkusaamised traditsiooniliselt mõnele aktuaalsele teemale meditsiinis. Seekordse suveseminari teemaks oli kaasaegse meditsiini “Figaro” - ß-blokaator.

“Terve pika päeva kestnud seminaril käsitleti 30 osaleja ees ß-blokaatorite erinevaid kasutusvõimalusi südame-veresoonkonna haiguste ravis-” ütles Nurmelaid.

AstraZeneca Eesti meditsiiniosakonna juhataja Karin Otter tuletas oma ettekandes kuulajaile meelde- millist rolli mängib sümpaatiline närvisüsteem tervel ja haigel inimesel. TÜ kliinilise farmakoloogia dotsent Tiina Ristimäe vaatas tagasi ß-blokaatorite kasutamise põhimõtete muutumisele ajas. Eraldi käsitlust leidis nende osa erinevates raviskeemides.

TÜK kardioloogiakliiniku kardioloogia osakonna juhataja Märt Elmet käsitles ß-blokaatorite toimet südamele. Kuna ravi nendega kestab aastaid- rõhutas Elmet oma selleteemalises ettekandes pikaajalise ravi iseärasusi.

Ida-Tallinna keskhaigla kardioloog Anu Hedman kutsus kuulajaid kaasa mõtlema ß-blokaatorite kasutamise ja ainevahetuse omavaheliste seoste üle. Ta käsitles ülevaatlikult ka ß-blokaatorite kasutamist erinevas eas patsientidel. Piret Härma kaalus oma ettekandes aga ß-blokaatorite kasutamisest saadava kasu ja võimaliku kahju suhet astmapatsientide puhul.

Beetablokaatorid on tõenduspõhises meditsiinis ühed kauem kasutusel olnud ravimid- mis on leidnud oma kindla koha kõrgvererõhutõve- südame rütmihäirete ja stenokardia ravis ning südamelihase infarkti järgsete tüsistuste ärahoidmises.

Kaasaegse meditsiini üheks paradoksiks võib Nurmelaidi sõnul pidada ß-blokaatorite südamepuudulikkuse puhul kasutamise muutust ajas: kui veel möödunud sajandi 80ndail aastail olemas olnud teadmiste kohaselt oli see mõeldamatu- siis praegu on ß-blokaatorid leidnud tõestatult kindla koha südamepuudulikkuse ravi juhistes.

AstraZeneca on maailma üks juhtivamaid originaalravimite tootjaid ja Rahvusvaheliste Ravimitootjate Liidu liige- teadustöösse investeerib firma päevas üle 175 miljoni krooni. 2001. aastast on ettevõtte Eesti esinduses meditsiiniosakond- mis tegeleb kliiniliste uuringute korraldamise ja läbiviimisega ning ravimite kohta teabe pakkumisega.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.