JUHTKIRI:

2 miljardi asemel 1,3 miljardit

<strong>2 miljardi asemel 1-3 miljardit</strong>

Augusti lõpus jõudis Eestissegi Suurbritannia valitsuse võidurõõm oma arstiabi järjekordade lühendamisest. Eesti haiglajuhid ja tervishoiuametnikud tsiteerivad brittide sõnu- et neil on viimase 17 aasta lühimad järjekorrad ja seda tänu mahukatele investeeringutele tervishoidu.

Eesti tervishoiujuhid osutavad briti näitele- mis efekti raha annab. Ega muidu järjekordadest lahti ei saa ja arstiabi kättesaadavus ei parane- kui poliitikud tervishoidu riigiraha juurde ei anna.

Kuigi britid said ravijärjekordi lühendada- pole nende opositsioonipoliitikutelgi suu vett täis. Nemad heitsid ette- et suur raha on läinud hoopis valele tervishoiutasandile ja et tegelikult on varjatud järjekorrad (diagnoosi ootavad patsiendid) endiselt pikad jne. Ei ole tervishoiu raha jagamisel brittide hulgas täit üksmeelt- ei saa tõenäoliselt olema ka eestimaalaste hulgas.

Ühte on Eesti ühiskond otsustanud: Ühiskondliku Leppe jaanuaris kogunenud tervisefoorum tegi ettepaneku Eestis tervishoiukulusid rahvuslikus koguproduktis (SKP) tõsta 0-5% kaupa 7-2%-ni aastaks 2010. (0-5% 2004. a SKPst ehk 141-493 miljardist kroonist teeb ca 707 miljonit krooni.)

Suurbritannias oli tervishoiukulude osa SKPst 1997. aastal 6-7%. Nende poliitikud on otsustanud ja tahavad lähiaastail mööduda Euroopa keskmisest- mis on 8%.

Möödunud nädalal esitas Eesti valitsus riigikogule 2006. aasta riigieelarve eelnõu kommentaariga- et tervishoiule läheb haigekassa kaudu 1-265 miljardit krooni tänavusest rohkem. Kui sellele lisandunuks <em>ca</em> 707 miljonit- pidanuks saama ligi 2 miljardit juurde.

Järgmise aasta Eesti ravikindlustuseelarve jääb veel tasakaalu erinevalt ülejärgmisest ja sealt edasi- prognoosib rahandusministeerium.

Mida imet mina siis järgmise aasta riigieelarvest ootasin!?

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.