Koormusastma näib Kanadas olevat ülediagnoositud

Koormusastma näib olevat Kanada koolilastel ülediagnoositud, väidavad Reuters Healthi teatel asja lähemalt uurinud ning tulemused ajakirjas Archives of Disease in Childhood publitseerinud arstid.

Koormusastma näib olevat Kanada koolilastel ülediagnoositud- väidavad Reuters Healthi teatel asja lähemalt uurinud ning tulemused ajakirjas Archives of Disease in Childhood publitseerinud arstid.

Dr Michael Seear Vancouveri laste ja naiste tervisekeskusest ütles ajakirjanikele- et ainuke pingutusastma epideemia on ülediagnoosimise epideemia. Seeari arvates on viimane aeg arstidel aktsepteerida- et nende diagnoosid- mis põhinevad vaid kiirel anamneesil- võivad olla valed.

Lisaks võivad Seeari tähelepanekul noored sportlased ning nende vanemad olla tõrksad uskuma koormusastmaks nimetatu võimalikke psühhogeenseid põhjusi.

Grupp sportlaste vanemaid oli hiljuti saatnud Seearile kirja- milles väljendati pettumust- et nende lapsed olid tunnistatud arstide poolt terveteks.

Uuringus hindasid Seear ja kaastöölised kliinilise diagnoosi paikapidavust 52 lapsel- kes olid saadetud uuringutele pingutusastma halva ravivastuse tõttu.

Pingutusastma kriteeriumitele vastas vaid kaheksa last (15-4%)- kui diagnoosi paikapidavust hinnati FEV1 10-protsendise languse järgi koormustestil. Kasutades rangemat kriteeriumit - FEV1 langus vähemalt 15 protsendi võrra -- sai pingutusastmat diagnoosida vaid kahel lapsel (3-8%).

Palju enamatel lastel hinnati füüsiline treenitus halvaks (23-1%) või leiti häälepaelte düsfunktsioon (26-9%); 13-5 protsendil lastest esines kuiv köha- mis koormusega tegelikult paranes. 11 lapsel (21-1%) oli koormustesti tulemus normaalne- hoolimata veenvast sümptomite anamneesist.

Autorid järeldavad- et kuigi sümptomitel põhinev koormusastma diagnoosimine on Vancouveri koolilaste seas ebausaldusväärne- saab patsiendi esialgsel hindamisel- kui seda teha hoolikalt- enamikku koormusest sõltuvaid respiratoorseid vaevusi diagnoosida ja ravida ka koormustesti korraldamata.

Dr P. J. Helms Aberdeeni ülikoolist märkis oma kommentaaris- et astma ülediagnoosimisele viitavad tõendid teevad vajalikuks igat uut vastuvõtule tulnud last hoolsalt ja täielikult uurida. <em>(Arch Dis Child 2005; 90:898-902- 886-887)</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.