Nobeli auhinna tõi Helicobacter pylori

Nobeli meditsiiniauhind määrati sel aastal Austraalia teadlastele, kes avastasid, et gastriit ning peptiline haavand tekib Helicobacter pylori infektsiooni tulemusena.

Nobeli meditsiiniauhind määrati sel aastal Austraalia teadlastele- kes avastasid- et gastriit ning peptiline haavand tekib <em>Helicobacter pylori</em> infektsiooni tulemusena.

Kuldmedali said ning kümme miljonit Rootsi krooni jagasid omavahel 1982. aastal tehtud avastusega arstiteadusesse murrangu toonud Barry J. Marshall ja J. Robin Warren- teatab Nobeli komitee.

Robin Warren (s. 1937) leidis Perthis patoloogina töötades- et umbes pooltel patsientidest- kelle biopsiaproove ta uuris- koloniseerib mao antrumit väike kõver bakter. Põletiku tunnused olid alati näha mao limaskestas- kust sai leida ka bakterit- tegi Warren olulise tähelepaneku.

Barry Marshall (s. 1951) huvitus Warreni avastusest ning koos uurisid nad saja patsiendi mao limaskesta biopsiat. Pärast mitmeid katsetusi õnnestus Marshallil senitundmatu bakter ka kultiveerida. Organismile sai nimeks <em>Helicobacter pylori</em> ning teadlased tegid kindlaks- et bakterit võib leida kõikidel gastriidiga- kaksteistsõrmiksoole- või maohaavandiga patsientidel. Sellest omakorda oletasid nad- et <em>Helicobacter pylori</em> on seotud nende haiguste etioloogiaga.

Kuigi peptilisi haavandeid osati tol ajal maohappe produktsiooni pärssides ravida- tekkisid sageli relapsid- kuna bakter ja krooniline põletik maos jäid püsima. Järgnevates uuringutes suutsid Marshall ja Warren ka patsientidel <em>Helicobacter pylori</em> põhjustatud infektsiooni ravida.

Nobeli komitee hinnangul ei ole tänu nende avastustele haavandtõbi enam krooniline- sageli sandistav seisund- vaid haigust saab ravida lühikese antibiootikumikuuriga ning happesekretsiooni pärssijatega.

Hiljem on <em>Helicobacter pylori</em>’t seostatud ka pahaloomuliste kasvajate tekkimisega ning auhinna laureaatide avastused on aidanud teadlastel paremini uurida teiste krooniliste põletikuliste seisunditega seotud haiguste tekkepõhjusi.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.