Põhjakarjalased muutsid eluviisi ja elavad tervemalt

Mis suunas minna edasi ennetustöös ning mida on õppida soomlastelt, arutasid perearstid, istudes 30. septembril Rakvere teatrimajas sügiskonverentsil.

Mis suunas minna edasi ennetustöös ning mida on õppida soomlastelt- arutasid perearstid- istudes 30. septembril Rakvere teatrimajas sügiskonverentsil.

Päevaste ettekannete seas tutvustas ennetustöö kõrget taset Soome Rahvatervise Instituudi peadirektor professor Pekka Puska- kes esitles Põhja-Karjala näitel tervislike eluviiside tugevat mõju südame-veresoonkonna ja teiste haiguste ennetuses.

Puska meenutas- et 1971. aastal- kui algas Põhja-Karjala ennetusprojekt- mis 1977 laienes kogu Soomele- oli Soome südame-veresoonkonna haigustesse haigestumiselt ja suremuselt halvas mõttes tipus ehk enam-vähem samas seisus mis Eesti praegu.

Põhja-Karjala projektis valiti riskifaktoriteks suitsetamine- kõrgenenud kolesterool ja kõrge vererõhk.<br /> Patsientide veenmise- erinevate organisatsioonide abil õpetamise ja sobivate tingimuste loomise (suitsuvabad alad- toiduainetetööstuse kaasatulek väherasvaste toiduainete tootmisel jms) toimel muutsid inimesed oluliselt oma harjumusi. Projekti käigus avaldati inimestele tagasisidena monitooringu tulemusi nende tervise kohta.

Siksakkidena on sellest ajast vähenenud põhjakarjalaste südame-veresoonkonna haigused ning suremus eelnimetatud riskifaktorite tõttu. Seos dieedi ja eluviisi muutusega on ilmne. Rahvastiku geneetiline taust pole 30 aastaga ju muutunud- ütles Puska.

Puska rõhutas ennetustöö puhul eri tasandite koostööd- ühiskonna toetust ja rahvusvahelist teadustööd.

Toitumisharjumuste muutus vajab aega. Näiteks projekti esimese kümne aasta jooksul määrisid 25-59-aastased põhjakarjalased võid leivale laias laastus sama palju kui enne- kuid järgmisel kümnendil toimus harjumustes järsk muutus: kui müügile tulid madala rasvasisaldusega määrded- eelistasid ennetustöö tulemusena teadlikud soomlased tervislikke leivakatteid ning või on nende laualt peaaegu kadumas.

Uuringud näitavad- et pärast 30-aastast ennetustööd ei joo soomlased peaaegu üldse enam täispiima- eriti naised; söövad vähem soola; ei küpseta enam võiga- vaid toiduõli või margariiniga- söövad rohkem kodumaised köögivilju (kuigi Põhja-Karjala mehed torisesid algul- et aedviljad on jäneste toit).

Puska toonitas- et üleminek tervislikele toitumisharjumustele annab kiiresti efekti ka täiskasvanute juures. Tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus on tänapäeva rahvatervise võtmetegurid- kusjuures need on odavaim viis ennetada haigusi.

Üle 80 protsendi koronaarhaigustest ja üle 90 protsendi teise tüübi diabeedist saaks ära hoida elustiili muutmisega- kinnitas meditsiinidoktor Pekka Puska. Üks kolmest vähijuhust on ennetatav tervisliku toitumise- kaalu säilitamise ja füüsilise aktiivsusega.

Arstitöös pole oluline üksnes korrektne diagnoos- vaid ka tähelepanu patsiendi käitumisele ja seda mõjutavatele teguritele- rääkis Puska.

Pekka Puska on varem käinud Tallinnas seoses suitsetamise kahjulikkuse selgitustööga. Pärast WHOs töötamist juhib ta taas Soome Rahvatervise Instituuti ja aasta tagasi pidas ta Põhja-Karjala projektist loengu Tartus- seda saab kuulata internetiaadressil <a href="http://video.ut.ee/soome.htm">http://video.ut.ee/soome.htm</a>.

<br /> MALLE TOOMISTE<br /><a href="mailto:malle@mu.ee">malle@mu.ee</a>

 

<br /> *************************************

<br /><br /> KOMMENTEERIB:

<strong>Heidi-Ingrid Maaroos- Tartu ülikooli professor:</strong>

"Professor Pekka Puska üks teade perearstidele oli see- et elustiili muutus tõepoolest mõjub. Uuringud näitasid selgelt- kuidas vähenes haigestumine ja suremus peamiste riskifaktorite taandumisel. Kui perearst suudab oma patsiendile selle info edastada ja patsiendid üldiselt arvestavad arsti nõuannetega- siis saame vähendada paljudesse haigustesse haigestumise riski.<br /> Tartu ülikoolis uurime patsientide elustiilist tulenevaid tervisehäireid ja selgus- et igal neljandal perearsti külastaval patsiendil on kas kergem või raskem depressioon. Depressiooni saab samuti riskifaktorite mõjutamisega vähendada.<br /> Soomes on nii hästi tõestatud- et elustiili mõjutamine on kõige odavam meetod probleemide lahendamiseks. Me ei pea võib-olla nii palju rääkima ravimite hinnast- vaid me peame suutma oma patsienti ja kogu rahvastikku mõjutada tervisliku eluviisi suunas. Patsient peab olema mõistagi motiveeritud elustiili muutusteks.<br /> Tänasest professor Puska ettekandest tuli välja- kui palju Soomes on riskifaktorite ja nende mõjutamise uuringuid tehtud. Iga väite kohta oli statistika ja veenvad mõjutusuuringud. See on aastatepikkune ning mahukas töö- millele on eraldatud ka vastav hulk raha.<br /> Kui Eestis tunnistatakse- et teadusele antakse võrreldes Soomega vähe raha- siis on see tõsi. Ja sellepärast me paljusid asju oma rahva tervise kohta ei teagi ega saa soovitada mõjutamise vahendeid."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.