Südamestimulaatorite töökindlus kasvab- defibrillaatoritega on veel probleeme

Implanteeritud defibrillaatorite riketest tingitud tervisekahjustuste esinemissagedus on Ameerikas tõusnud, jaanuarist alates on USA kolm juhtivat valmistajafirmat korjanud turult vähemalt 200 000 defibrillaatorit või hoiatanud nende kasutamisega seotud riskide eest.

Implanteeritud defibrillaatorite riketest tingitud tervisekahjustuste esinemissagedus on Ameerikas tõusnud. Jaanuarikuust alates on USA kolm juhtivat valmistajafirmat - Guidant- Medtronic ja St. Jude Medical - korjanud turult vähemalt 200 000 defibrillaatorit või hoiatanud nende kasutamisega seotud riskide eest.

Võrgukülje TechNewsWorld ja AP teatel on suurima kriitika alla sattunud Guidant- kuna firma ootas kolm aastat- enne kui hoiatas arste ning umbes 24 000 patsienti elektrisüsteemi rikke eest ühel oma tagasivahetamisele kutsutud mudelil.

Implanteeritud defibrillaatorite tehniliste rikete sagenemist oli näha juba enne sellesuvist Guidanti teadet- et osa nende seadmeid võivad olla defektsed- ütlesid vastava uuringu korraldanud valitsuse ja Harvardi ülikooli teadlased.

<strong>Murettekitav murdosa<br /></strong>USA Toiduainete- ja Ravimiameti FDA rahastatud uuringu andmetel tõrguvad töötamast umbes 20 igast 1000 paigaldatud defibrillaatorist ning rikked põhjustasid 31 surmajuhtumit ajavahemikul 1990-2002.

Kõnealusel perioodil implanteeriti enam kui 400 000 defibrillaatorit ning surmad moodustavad sellest vaid murdosa- kuid seadmete turvalisuse tagamise eest muretsevate ametivõimude jaoks on see arv siiski murettekitav.

Riketest hoolimata on defibrillaatorid päästnud palju inimelusid ning oodatav kasu kaalub selgelt üles võimalikud riskid- kuid FDA ametnike arvates peavad nad parandama mooduseid seadmete turvalisuse tagamiseks.

Dr William Maiseli eestvõttel korraldatud uurimuse andmetel paigaldati Ühendriikides eelmainitud ajaperioodil 2-25 miljonit südamestimulaatorit ning pea 461 000 implanteeritavat defibrillaatorit. 8834 südamestimulaatorit ja 8489 defibrillaatorit tuli tehniliste rikete tõttu eemaldada. Mõeldud ei ole lihtsaid probleeme nagu patarei tühjakssaamine - 80 protsendil juhtudest oli tegemist riistvaralise rikkega näiteks elektriühendustes.

FDA esindajate sõnul on nendest numbritest häirivam rikete esinemise suhtarv. 1990ndate aastate keskpaigas tuli 1000 defibrillaatorist asendada keskmiselt 7-9 tükki- 2001. aastal aga juba 38-6 ning 2002. aastal veel 20-7. Enam kui pooled riketest on avastatud uuringuperioodi viimase kolme aasta jooksul.

Südamestimulaatorite töökindlus on see-eest paranenud. Asendamist vajavate stimulaatorite hulk on langenud 1-4 seadmeni 1000 kohta.

12 aasta jooksul tehti Ameerikas kindlaks kokku 30 surmajuhtumit- mille põhjustas südamestimulaatori rike.

<strong>Rikete arv võib olla suurem<br /></strong>Ametnike arvates võib tehniliste rikete arv olla tegelikkuses veelgi suurem- kuna uuringus arvestati ainult kirurgiliselt eemaldatud seadmeid- mille tootjafirma hiljem rikke kinnitas.

Lisaks ei ole arstid kohustatud riketest teatama isegi kahtluse korral- et pigem seadme rikkiminek- mitte südamehaigus ise- patsiendi surma on põhjustanud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.