Soome arstid ja õed jagavad edukalt tööülesandeid ümber

Katsetused panna Soome meditsiiniõed täitma rohkem seni arstide
hooleks jäetud tööülesandeid on osutunud edukateks- kirjutab
Mediuutiset. Tööülesannete jagamine on leevendanud
personaliprobleemi ja parandanud arstiabi kättesaadavust
patsientide jaoks.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi sellealases raportis hinnatakse 31 katseprojekti tulemusi. Nii meditsiinipersonali kui patsientide hinnangud tööülesannete ümberjagamise kohta on olnud positiivsed.

Projektides osalenuist rohkem kui pooled kavatsevad katsetatud praktikat jätkata ning tubli kolmandik laiendada seda teistessegi osakondadesse. Ligi pooled plaanivad tegevust edasi arendada või alustada uue projektiga. Patsientide ravikvaliteet ei halvenenud katsetuste käigus- ei ilmnenud ka ravivigu. Katseprojektid kestsid aastatel 2003-2004 ning haaratud oli 29 tervishoiuorganisatsiooni.

Kõige sagedamini seisnesid uuendused selles- et tervisekeskuste vastuvõtutöös anti mõned ülesanded õdedele- kes pidid näiteks hindama ravi vajadust- tegema raviotsuseid ja korraldama ravi kiireloomuliste probleemide korral- tegelema pikaravi patsientide ravi jälgimise ning telefoninõustamisega. Kaks tööandjat kolmest tõstis tööülesannete ümberjagamisega ka õdede töötasu. Lisakoolitusi viidi läbi igal pool.

Parimal juhul võtsid meditsiiniõed vastu 60 protsenti registreeritud vastuvõtule tulnud patsientidest ning valvetöös neljandiku abiotsijaist. Telefonivalve ja -nõustamise tulemusel vähenesid arsti poole pöördumised umbkaudu viiendiku võrra.

Üheksa projektipartnerit tegid ettepaneku- et tööülesannete ümberjagamise tarvis koostataks üleriigilised juhendid- seitse tegid ka muudatusettepanekuid seadusandlusesse.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.