Tuhat inimest tahtsid suitsust loobuda

Suitsetamisest loobumise nõustamiskabinettidesse on tänavu
üheksa kuu jooksul pöördunud 1012 inimest- edastas BNS möödunud
neljapäeval.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) pressiesindaja Liina Laastiku sõnul ei ole esialgu veel teada- kui paljud neist on suutnud suitsetamisest lõplikult loobuda. Aasta kolmandas kvartalis oli kabinettides enim korduvkülastusi Rapla ja Läänemaa haiglas.

Suitsetamisest loobumise nõustamise 19 kabinetti rajas TAI südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamise riikliku strateegia raames. Nõustamine  on tasuta ning ilma saatekirjata. Kabinetid asuvad peamiselt tervist edendavate haiglate juures. Vähemalt üks kabinet on peaaegu kõigis maakondades.

Aktiivne suitsetamisest võõrutamine kestab kaks kuni kolm kuud ning eeldab patsiendi ja nõustaja tihedat omavahelist koostööd. Nõustamisprotsess koosneb viiest-kuuest seansist- millest esimene kestab 45-60 ja korduvad seansid 15 minutit. Korduvad telefoninõustamised kestavad umbes viis minutit. Alguses on seansid tihedamini- hiljem harvem.

Mittesuitsetajaks loetakse klient siis- kui ta on suutnud suitsetamata olla aastapäevad. Laastiku sõnul soovib ligi 70 protsenti igapäevasuitsetajatest sellest pahest vabaneda- kuid enamik ei ole selleks iseseisvalt suutelised ning vajavad nõustaja tuge.

“Kui ilma nõustamiseta loobub suitsetamisest 4-5 protsenti tubakasõltlastest- siis nõustamise ja nikotiinisõltuvuse raviga võib see protsent küündida 30 protsendini-” ütles Ida-Tallinna keskhaigla juures asuva kabineti nõustaja Tiiu Härm BNSile.

Kabinettide aadressid on üleval TAI kodulehel <a href="http://www.tai.ee">www.tai.ee</a> internetis.

Neljapäeval tähistati rahvusvahelist tubakavaba päeva- Eestis peeti sel puhul ennetavaid üritusi peamiselt koolides ja ametiasutustes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.