Vähihaiged ei saa tihti psühhiaatrilist abi

Hoolimata sellest, et psüühikahäired vähipatsientide seas on sama levinud kui üldpopulatsioonis, ei kasuta nad sageli vaimse tervise raviks pakutavaid võimalusi.

Hoolimata sellest- et psüühikahäired vähipatsientide seas on sama levinud kui üldpopulatsioonis- ei kasuta nad sageli vaimse tervise raviks pakutavaid võimalusi. Ajakirja Cancer tulevas numbris avaldatavat uuringut tutvustati võrguküljel PsychiatrySource.com.

Uurijate tähelepanekul ei näi võimaluste alakasutamist põhjustavat patsientide soovimatus ravi saada: 90 protsendi mõne psüühikahäire kriteeriumidele vastava uuringus osalenu kinnitusel otsiksid nad abi küll- kui oleksid teadlikud oma probleemi olemasolust.

Nina Kadan-Lottick (Yale’i ülikooli arstiteaduskond- Connecticut) ja tema kaastöölised analüüsisid diagnoositava psüühikahäire olemasolu 251 kaugelearenenud vähkkasvajaga patsiendil. Kõik patsiendid olid vanemad kui 20 aastat ning nende kognitiivsed võimed hinnati piisavateks.

Patsiendid vastasid struktureeritud kliinilisele intervjuule DSM-IV järgi- mille abil hinnati võimaliku raske depressiivse häire- generaliseerunud ärevushäire- paanikahäire või posttraumaatilise stresshäire esinemist. Samuti täitsid osalejad üksikasjaliku küsimustiku vaimse tervise teenuste kasutamise kohta.

Mõne tõsisema psüühikahäire kriteeriumidele vastas 12 protsendi patsientide seisund. Vaid 28 protsenti neist olid aga kasutanud mingeid vaimse tervise teenuseid sellest ajast- kui neil diagnoositi vähk. 55 protsenti ei olnud vaimse tervise teenustega üldse kokku puutunud ning vaid 17 protsenti olid oma probleemidest psühhiaatriaga kursis oleva spetsialistiga vestelnud.

Needki vähipatsiendid- kel oli anamneesis raske depressiivne häire enne vähidiagnoosi- ei rääkinud neist muredest pärast diagnoosimist.

Vaimse tervise teenuseid kasutasid üldiselt tõenäolisemalt need- kes varem oma muresid mõnele tervishoiutöötajale kurtnud olid ning valgenahalised patsiendid.

Autorite arvates näitavad tulemused- millist olulist rolli mängivad tervishoiutöötajad- eriti onkoloogid- vähipatsiendi vaimse tervise seisundi hindamises.

“Kui elukvaliteedi parandamine on oluline ravieesmärk- peaks tunnistama ka psühholoogilisi sümptomeid kui kannatuste põhjustajaid- mis võivad olla sama kurnavad kui füüsilised vaevused-” kirjutasid Kadan-Lottick ja kolleegid. Vaimse tervise probleemidest rääkimine tervishoiutöötajaga aitab avastada vaimse tervise häireid ning tõstab oluliselt võimalusi saada vastavat abi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.