Diabeetikute jalahooldus on probleemiks kogu maailmas

Juhtlause “Tähelepanu jalgadele – enneta amputatsioone” all tähistati 14. novembril diabeedipäeva kogu maailmas.

Juhtlause “Tähelepanu jalgadele - enneta amputatsioone” all tähistati 14. novembril diabeedipäeva kogu maailmas.

Juba oktoobris Tais Bangkokis toimunud Rahvusvahelise Diabeedi Föderatsiooni (IDF) piirkondlikul konverentsil esitasid eksperdid üle maailma üleskutse ravida suhkurtõbe ning hooldada diabeetikute jalgu paremini. Ekspertide hinnangul on 70 protsenti alajäsemete amputatsioone põhjustatud diabeedist.

Jalaprobleemid ja amputatsioonid kuuluvad diabeedi kulukaimate tüsistuste hulka- nõudes arenenud riikides kuni viiendiku suhkurtõvele mõeldud tervishoiu ressurssidest. IDF-i pressiteate andmeil hinnatakse jalaprobleemidest ja amputatsioonidest põhjustatud kulutusi näiteks Austraalias 48 miljonile kohalikule dollarile aastas. Arengumaades võib diabeedile mõeldud rahast jalaprobleemidele kuluda kuni 40 protsenti.

IDFi jalaprobleemidega tegeleva rahvusvahelise töögrupi esimees Karel Bakker ütles- et kuni 85 protsenti amputatsioonidest suudetaks parema jalahoolduse- suhkurtõve ravi- teavitustöö ja enesehooldusega ära hoida. Kurva statistika järgi kaotab diabeedi tõttu keegi maailmas jala iga 30 sekundi järel.

Vaikse ookeani lääneosas elab üle 40 miljoni suhkruhaige- 2025. aastaks oodatakse nende arvu kahekordistumist. Erinevates riikides on amputatsioonide sagedus suuresti varieeruv- kuid keskmiselt tehakse amputatsioon ühele protsendile Aasia diabeetikutest ning kuni seitsmele protsendile Vaikse ookeani saarte diabeetikutest.

<strong>Probleem on igal pool<br /></strong>Jalahoolduse kättesaadavusega on probleeme mitmel pool. Diabeetikutele mõeldud jalahoolduse keskusi on 1-25 miljardi elanikuga Hiinasse asutatud viis tükki- Fijile mitte ühtegi. Isegi teenuste hea kättesaadavusega riikides halvendab tulemusi vähene koostöö erinevate spetsialistide vahel.

Paremat jalahooldust võivad takistada ka sotsiaal-kultuurilised kombed nagu paljajalu käimine ning loodusravivõtete kasutamisest tingitud hiline abiotsimine spetsialistilt.

Tervishoiutöötajate vähesusega koos võib eelmainitu seletada amputatsioonide kõrget esinemissagedust Vaikse ookeani läänepiirkonnas.

<strong>Diabeedisurmad sagenemas<br /></strong>Maailma Terviseorganisatsiooni WHO oktoobris avaldatud hinnangu järgi tõuseb diabeedist põhjustatud surmade arv järgmise kümne aasta jooksul kogu maailmas- mõnes piirkonnas isegi 80 protsendi võrra.

IDFi president professor Pierre Lefcbvre nimetas eriti murettekitavaks haigestumuse tõusu- mida on näha peamiselt madalal ja keskmisel majanduslikul järjel olevates riikides.

Kõige suurem suhkruhaigete populatsioon elab Indias - arvutuste järgi 35 miljonit ehk kaheksa protsenti elanikkonnast. WHO ennustuste järgi tõuseb diabeedist tingitud surmade arv kümne aastaga seal 35 protsendi võrra. Hiinas peaks 2. tüüpi diabeeti põdevate inimeste arv tõusma 25 aastaga 50 miljonini.

Surmade arv peaks WHO prognoosi järgi tõusma Ameerika mandritel 80- Vaikse ookeani lääneosas ning Vahemere idaosas 50 ja Aafrikas 40 protsendi võrra.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.