Ministeerium esitles tervisepoliitikat

Sotsiaalministeeriumi ja Maailma Terviseorganisatsiooni korraldatud Tervisefoorumi keskmes oli riigi tervisepoliitika, mis peaks tasandama sotsiaalsest ebavõrdsusest tulenevaid terviseriske ning soodustama rahva tervise paranemist.

Sotsiaalministeeriumi ja Maailma Terviseorganisatsiooni korraldatud Tervisefoorumi keskmes oli riigi tervisepoliitika- mis peaks tasandama sotsiaalsest ebavõrdsusest tulenevaid terviseriske ning soodustama rahva tervise paranemist.

“Erinevused tervisenäitajates tulenevad nendest majanduslikest ja sotsiaalsetest tingimustest- milles inimesed elavad ja töötavad-” rõhutas oma sõnavõtus abiminister Peeter Laasik.

Majandusliku ja sotsiaalse ebavõrdsuse süvenemine Eestis nii erinevate sotsiaalsete rühmade kui eri piirkondade vahel kajastub ka tervisenäitajates. Kehvemates oludes elavatel inimestel on märkimisväärselt kehvem tervis ja lühem eluiga- neil sureb rohkem lapsi imikueas- nad ise käituvad sagedamini tervist kahjustavalt ning kasutavad vähem tervishoiuteenuseid- märkis Laasik.

Tervisepoliitika eesmärk on saavutada aastaks 2015 Eestis meeste tervena elatud eluea pikenemine keskmiselt 60. ja naistel 70. eluaastani ning keskmine eeldatav eluiga meestel 73. (praegu 66) ja naistel 80. (76-9) eluaastani.

“Meie inimeste tervise eest muretsemine ei ole vaid sotsiaalministeeriumi või tervishoiutöötajate mure- sellega peab tegelema kogu valitsus- kõik ministeeriumid-” rõhutas sotsiaalminister Jaak Aab. Sotsiaalministeeriumi eesmärk on kinnitada tervisepoliitika dokument valitsuse tasandil ja viia see ellu nii- et elukeskkond muutuks tervisesõbralikumaks. Keskkonna muutmine algab tema sõnul vaesuse vähendamisest ja solidaarsuse suurendamisest.

Europarlamendi saadik- endine sotsiaalminister Siiri Oviir juhtis juba mitmendat foorumit järjest tähelepanu sellele- et Eesti eraldab sisekogutoodangust tervishoiule vaid 5-1 protsenti- olles selle näitajaga Euroopa Liidus viimasel kohal. Sellest rahast ei piisa. Samas on järsult kasvanud inimeste omavastutus tervishoiukuludes - kui 1999. aastal oli see 14- siis nüüd juba 24 protsenti.

Oviir väitis- et tööandja maksukoormus tervishoiukuludes on selles mõttes null- et ta maksab sotsiaalmaksu palgafondi arvel- mitte ettevõtte tulude pealt: “Ühelgi teisel Euroopa Liidu riigil pole tööandjaile nii soodsaid tingimusi.”

Eestis peab umbes 600 000 töötajat tagama ligi 1-2 miljoni inimese ravikindlustuse ja tervishoiusüsteemi ülalpidamise. Et rahvastik vananeb- väheneb maksumaksjate arv veelgi.

75 000-80 000 inimest on praegu ravikindlustuseta. Aab rõhutas- et riik peab tegema ka neile arstiabi kättesaadavaks. See aitab muu hulgas ohjata HI-viiruse levikut.

Tartu ülikooli tervishoiuinstituudi juhataja Raul-Allan Kiivet tutvustas uuringut- mis näitab tervisekäitumise mõju rahva tervisele. Eestis põhjustavad suurimat tervisekadu- sealhulgas enneaegset suremust suitsetamine- liigne alkoholi tarvitamine ning vähene füüsiline aktiivsus.

Üle poole vigastustest tingitud tervisekaotustest on tekkinud enne 40. eluaastat. Meestel langeb tervisekaotustest veerandi puhul süü välispõhjustele nagu liiklusõnnetus- mürgitus jms. Järjest on suurenemas HIV mõju elanikkonna tervisele.

Eesti Teaduste Akadeemia asepresident Ain-Elmar Kaasik tuletas meelde WHO uuringute järeldust: inimese tervist mõjutavad kõige enam- 50 protsendi ulatuses- tema eluviisid- 20 protsenti sõltub bioloogilistest eeldustest ja teist sama palju keskkonnast- arstiabi osatähtsus on vaid 10 protsenti.

Ka Siiri Oviiri sõnul tuleb senisest rohkem tähelepanu pöörata haiguste ennetamisele- mis on tervishoiu odavaim ja kõige paremini toimiv vorm.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.