JUHTKIRI:

Märksõna – päästmine

<strong>Märksõna - päästmine</strong>

Arutasime tavapärase aasta kokkuvõtte koostamise tarvis omakeskis- mis on märksõna- mis iseloomustab ja eristab teistest vähem kui kahe nädala pärast lõppevat 2005. aastat.<br /> Sõelale jäi mõiste ‘päästmine’- millest võib aimu saada ka seekordses lehes olevat aasta kokkuvõttet lugedes.

Mäletatavasti algas 2005. aasta- õigemini lõppes 2004. aasta tsunami-katastroofiga Kagu-Aasias. See tõi muu hulgas endaga kaasa sellegi- et juba aastaid nii-öelda kuiva trenni teinud Eesti päästemeeskond suundus oma esimesele (välis)missioonile. Päästma ja aitama- milleks meeskond ette on nähtudki.

9. jaanuari torm ja üleujutus tõid päästmise kui märgusõna Indoneesiast ja Taist palju lähemale.<br /> Vaevalt oskas aasta algul Indoneesiasse päästemissioonile suundunud meeskond ette näha- et juba sama aastanumbri sees tuleb jalge alla võtta veel üks päästmisteekond - maavärinas rängalt kannatada saanud Pakistani. Ometi just nii tänavu juhtus.

Tugevat päästeaktsiooni ja abi paistis aasta alguse järgi hinnates vajavat aga ka Eesti tervishoid- sest esimest korda haigekassa ajaloos võeti vastu miinuses olev eelarve. Ligi kolmesaja miljoni kroonise puudujäägiga ravikindlustuse eelarve jaoks oli aga aasta teisel poolel- vastupidi- varuks hoopis positiivsem üllatus. Sotsiaalmaksu plaanitust parem laekumine päästis haigekassa eelarvemiinusest ning raha sai veidi veel pealegi.

Tõsi küll- asjatundjate hinnangul on praegusel kursil jätkamise puhul tegemist mitte lõpliku muredest pääsemisega- vaid pigem tõeliste probleemide mõneks ajaks edasilükkumisega. Saab näha. Aga siis on aastanumber juba teine ning tervishoiuaastat iseloomustavad märksõnad tõenäoliselt samuti.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.