Liiga vali müra kodus või tööl ohustab meie südant

Müra võib tõsta südameinfarkti tekkimise ohtu kaks kuni kolm korda, hoiatab Saksamaal läbi viidud uuring.

Müra võib tõsta südameinfarkti tekkimise ohtu kaks kuni kolm korda- hoiatab Saksamaal läbi viidud uuring- mida on refereerinud BBC- Medscape ja ajakiri Nature.

Ajakirjas European Heart Journal avaldatud juht-kontrolluuringut juhtis dr Stefan N. Willich (Charité kliinik- Humboldti ülikool Berliinis). Artiklit tutvustavas pressiteates ütles Willich kokkuvõtvalt- et krooniline kokkupuutumine müraga võib kuni mõõdukalt tõsta südameinfarkti tekkeriski.

Riski kõrgenemine näib olevat paremini seotud müra tegeliku valjusega- mitte subjektiivse ebamugavustundega. Meeste ja naiste vahel leidsid teadlased erinevusi- mistõttu väärib teema lähemat edasist uurimist.

Aastatel 1998- 2001 võeti uuringusse 4115 patsienti- kes sattusid mõnda 32-st Berliini suuremast haiglast ja kel tehti kindlaks ägeda müokardiinfarkti diagnoos. 3054 neist olid mehed- keskmise vanusega 56±9 aastat- ning 1061 naised- keskmiselt 58±9 aastat vanad. Kontrollgruppi võeti patsiendid samadest haiglatest soo ja vanuse järgi. Kõik uuritavad olid elanud Berliinis vähemalt viis aastat ning nad ei kasutanud kuulmisabivahendeid.

Elu- ja töökeskkonnas esineva müra häirivust patsiendile hinnati standardiseeritud intervjuude abil. Müra intensiivsust hinnati töökohtadele kehtestatud rahvusvaheliste standardite järgi ning patsientide elukohtades liiklustiheduse mõõtmisi kasutades.

Andmete analüüsimisel selgus- et müokardiinfarkti risk oli naistel seotud vähesel- kuid mitte statistiliselt olulisel määral sellega- kui palju müra neid häiris. Elukoha müra intensiivsus oli seotud müokardiinfarkti riski kõrgenemisega nii meestel kui naistel- töökoha müra aga ainult meestel.

Meestel ja naistel olid vastavad müraga seotud riski asjaolud erinevad. Päevane müra üle 60 dB elukohas oli seotud meeste südameinfarkti ohu kõrgenemisega. Naistel seevastu oli näha- et risk on suurem- kui müra intensiivsus ületab öösel 50 dB.

Uuringu puudusteks nimetati muu hulgas- et ei olnud võimalik hinnata ajutist kokkupuudet müraga- näiteks autoga tööle sõites; samuti ei võetud arvesse surmaga lõppenud infarktijuhte. Uuring viidi läbi vaid linnarahva seas- üle 70-aastaseid valimisse ei võtud.

Et antud uuring oli esimene- mis kinnitas müra mõju südameinfarkti riskile naistel- pidas Willich vajalikuks tulemusi reprodutseerida. Lähemalt tuleks uurida ka soospetsiifilisi reaktsioone ja patofüsioloogilisi vastuseid mürale.

Willichi arvates on Saksamaal kehtivate normide järgi töökohtadele seatud maksimaalne müra intensiivsus 85 dB - see on võrdne teetöömasinate tekitatud müraga - liiga kõrge. Autori arvates tuleks norm sättida 65-75 dB vahele. Teadaoleva südame-veresoonkonna haigusega inimesi tuleks aga üritada liiga tugeva müra eest kaitsta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.