Osteoporoos võib anda oma osa pärgarterite haigestumisse

Osteoporoos võib tähendada ka kõrgenenud riski koronaartõve tekkimiseks, teatab Reuters Health Ameerikas läbi viidud uuringust.

Osteoporoos võib tähendada ka kõrgenenud riski koronaartõve tekkimiseks- teatab Reuters Health Ameerikas läbi viidud uuringust.

Pamela A. Marcovitzi (William Beaumont Hospital- Michigan) juhitud teadlaste grupi arvates võib osteoporoos olla isegi paljudest ammu teada olevatest koronaartõve riskifaktoritest tugevaim.

Marcovitz ütles ajakirjanikele- et ühe varasema uuringu andmetel esineb osteoporoosi all kannatavatel naistel ka sagedamini ajuinsulte ja kardiovaskulaarseid sündmusi nagu kongestiivne südamepuudulikkus ja stenokardia. Samuti mainis ta radioloogide poolt avaldatud uuringut- mis leidis osteoporoosi korral olevat kaltsiumi taseme südamepärgarterites kõrgema- mis viitab sellele- et neil esineb sagedamini ka koronaartõbe.

Angiograafial nähtut seni aga keegi eraldi uurinud ei olnud. Marcovitz ja tema kaastöölised leidsid oma uuringu käigus 183 naist ja 26 meest- keda uuriti osteoporoosi suhtes ja kellel viidi läbi koronaarangiograafia ühe ja sama aasta jooksul. Koronaarangiograafial leiti kliiniliselt oluline ateroskleroos enam kui pooltel patsientidest.

Ajakirjas American Journal of Cardiology avaldatud uuringust selgub- et koronaartõvega patsientidel olid sagedamini luud normist hapramad. Osteoporoosi olemasolu said teadlased uuritud naistel seostada ligi kuus korda suurema tõenäosusega- et esineb ka koronaartõbi- arvestades sealjuures ka tavapäraseid riskifaktoreid. Autorite arvutuste järgi on osteoporoos tugevam koronaartõve tekkeriski tõstev tegur kui kõrge veresuhkur- vererõhk või varases eas diagnoositud koronaartõbi perekonnas.

Kuidas osteoporoos ateroskleroosi tekitab- ei osanud teadlased kindlalt seletada. Kuid Marcovitzi teada on teadlased varem näidanud- et osteoklastidel on leitud olevat arterite seintesse kaltsiumi ladestumist soodustav toime- mis võib kaasa aidata aterosklerootilise naastu moodustumisele.

Marcovitz pidas võimalikuks- et arstid peaksid regulaarselt uurima osteoporoosiga naistel südamehaiguste esinemist ning võib-olla ravima luuhõrenemist agressiivsemalt- et näha- kas pärgarterite seisund paraneb.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.