In­sul­di risk on dia­bee­di kor­ral kõr­ge noor­tel ja hil­ju­ti hai­ges­tu­nu­tel

Järjest sagedasem haigestumine 2. tüüpi diabeeti võib kaasa tuua ajuinsuldist põhjustatud surmade ja invaliidistumiste arvu kasvu.

Järjest sagedasem haigestumine 2. tüüpi diabeeti võib kaasa tuua ajuinsuldist põhjustatud surmade ja invaliidistumiste arvu kasvu- hoiatavad Ameerika Ühendriikide ja Kanada teadlased portaali HealthDay News ja teiste kanalite kaudu.

Värskelt diagnoositud 2. tüüpi suhkurtõve haigetel on ajuinsuldi risk ligi kaks korda üldpopulatsiooni omast kõrgem. Enim on ohustatud alla 55-aastased- on teadlased järeldanud kahest uuringust- mida tutvustati American Stroke Associationi aastakonverentsil Florida osariigis.

Alberta ülikooli neuroloog dr Thomas Jeerakathil juhtis Kanadas läbi viidud uuringut enam kui 12 000 värskelt 2. tüüpi diabeedi diagnoosi saanud patsiendil. Esimese esmashaigestumisele järgnenud aasta jooksul sattusid üle üheksa protsendi neist insuldiga haiglasse.

Uuringus ei selgitatud seda- kas ajuinsuldi läbi teinud inimestel olid riskifaktorid nagu diabeet või vererõhk ka halvemini ravitud. Jeerakathili arvates annavad uuringutulemused siiski oluliselt juurde sellele- mida asjatundjad juba teadsid - või ei teadnud - diabeedi ja ajuinsuldi vahelise seose kohta.

“Tavaliselt mõeldakse- et komplikatsioonid ei teki enne kui mitmeaastase haiguse järel-” selgitas Jeerakathil. Enamus varasemaid uurimusi on vaadelnud ajuinsuldi riski alates viiest kuni kümnest aastast pärast diagnoosimist.

Teadlase arvates annavad uuringutulemused alust võtta kardiovaskulaarse riski faktorid kontrolli alla väga agressiivselt. Risk ajuinsuldi tekkeks on suur isegi juba esimesel paaril aastal pärast suhkurtõve ravi alustamist.

Diabeeti esmashaigestumist ja jälgimisaega arvestasid teadlased küll hetkest- mil patsient esimest korda mõnd suhkurtõve ravimit sai. Mõnel võis haigus olla kontrolli all ka toitumisega- olles diagnoositud juba varem- tõi autor välja uuringu puuduse- mida ta pidas küll väheoluliseks.

Teine uuring oli läbi viidud Ühendriikides. Cincinnati ülikooli neuroloog dr Brett Kissela leidis- et diabeet on üks tähtsamaid ajuinsuldi riskitegureid alla 55-aastastel patsientidel.

Kissela meeskond analüüsis enam kui 2400 insuldi haigusjuhtu 1999. aastast. 33 protsendil patsientidest oli insuldi hetkeks diagnoositud suhkurtõbi. Edasiste arvutuste käigus selgus- et alla 55-aastastel diabeetikutel oli teiste eakaaslastega võrreldes viis kuni üheksa korda suurem insuldi risk. Autorid järeldasid- et diabeet on insuldi riskitegur igas vanuses- kuid eriti oluline nooremas vanuses diagnoosi saanud patsientidel.

Ameerika Diabeediühingu ADA asepresident dr John Buse märkis- et enamasti on uuringutes hinnatud suhkurtõve ja kogu kardiovaskulaarse riski seost; neid- kus arvestatud insuldi riski eraldi- on vähe.

ADA viis Buse teatel mõned aastad tagasi läbi küsitluse diabeetikute seas. Kuigi 80 protsenti neist surevad lõpuks südame-veresoonkonna haigustesse- ei pidanud 70 protsenti vastanutest ennast südameinfarktist või ajuinsuldist ohustatud olevateks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.