USA kardioloogid elavad tavainimesest tervislikumalt

Ameerika südamearstide elustiil näib olevat tavainimeste omast tervislikum, võib järeldada ajakirjas American Journal of Cardiology avaldatud artiklist.

Ameerika südamearstide elustiil näib olevat tavainimeste omast tervislikum- võib järeldada ajakirjas American Journal of Cardiology avaldatud artiklist.

Dr Hussam Abuissa korraldas kaastöölistega uuringu- mille käigus saadeti 800 kardioloogile küsitlusleht- kus paluti anda andmeid demograafilise staatuse ja elustiili- põetud haiguste anamneesi ja hetkel kasutatavate ravimite ning toidulisandite kohta.

471 arsti (59%) saatsid tagasi täidetud küsitluslehe. Vastanute keskmine vanus oli 48-6 aastat- 7-1% neist olid naised. Keskmine kehamassi indeks oli 25; kaheksal protsendil vastanutest oli KMI vähemalt 30. Aktiivseid suitsetajaid oli kardioloogide hulgas 1-3%. 89% tegelesid vähemalt kord nädalas spordiga. 72% tarvitasid nädalas vähemalt ühe alkohoolse joogi- populaarseim oli punane vein.

Kardiovaskulaarsetest riskifaktoritest esines düslipideemiat 28%- vererõhu kõrgenemist 14% ja diabeeti 0-6% vastanutest. Koronaarset haigestumist oli esinenud neljal protsendil.

Võrreldes sarnase kohordiga USA üldpopulatsioonist- esines kardioloogide seas vähem düslipideemiaid- hüpertensiooni ja suhkurtõbe. Suitsetamise ja rasvumise (KMI vähemalt 30) esinemised moodustasid vastavalt 1/18 ja 1/3 üldpopulatsiooni sagedustest.

Aspiriini või statiine tarvitas igapäevaselt kolmandik südamearstidest. Tõenäosus- et kardioloog saab ravi düslipideemia või hüpertensiooni tõttu- oli kordi suurem kui täiskasvanud Ameerika mehel üldpopulatsioonis.

Autorite järeldus oligi- et USA kardioloogid paistavad elavat tervislikumalt kui keskmised ameeriklased.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.