Valmis korruptsioonivastane strateegia aastateks 2008-2012

14.01.2008

nr 05

<br /> Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile korruptsioonivastase strateegia aastateks 2008-2012- mille eesmärgiks on vähendada ja ennetada korruptsiooni avalikus ning erasektoris ning tõsta ühiskonna korruptsiooni- ja eetikaalast teadlikkust.

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Martin Hirvoja sõnul aitavad strateegia meetmed kaasa ennetada ning vähendada korruptsiooni erinevates sektorites ning tõsta sihtrühmade teadlikkust korruptsioonist. "Kuna strateegia eesmärgiks on lisaks avaliku sektori- sh poliitilisele korruptsioonile võidelda ka erasektori korruptsiooniga- aitavad sammud tõsta Eesti inimeste usaldust poliitilistesse institutsioonidesse- aga ka Eesti mainet rahvusvahelistes organisatsioonides-" märkis Hirvoja.

"Lisaks teadmine- et ühiskonnas on korruptsiooni tase madal- võib vähendab vähendada korruptsiooni ka tegelikult. Nii Eesti 2007 aasta korruptsiooniuuring kui rahvusvahelised allikad on viidanud sellele- et madalam korruptsioonitaju vähendab korruptsiooni kuritegevust. Kui arvatakse- et altkäemaksud on levinud ja aktsepteeritud nähtus- siis võetakse-pakutakse seda ka kergemini- ning vastupidi-" lisas Martin Hirvoja.

Justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talituse juhataja ning strateegia koostamist koordineerinud Mari-Liis Liivi sõnul näitavad uuringud- et peaaegu kolmveerand eestlastest peab korruptsiooni probleemiks. "Samas Justiitsministeeriumi tellitud uuring näitab ka seda- et 44% elanikest ja 34% ettevõtjatest pakuks ametnikele raha või vastuteenet- kui selleks on vajadus. See näitab- et suurt tööd tuleb teha inimeste teadlikkuse tõstmisel."

Strateegia jaguneb eesmärkideks- meetmeteks ning tegevusteks. Strateegias ära toodud seitse peamist eesmärki on: korruptsiooni vältimine era- ja mittetulundussektoris- huvide konflikti vältimine ning korruptsiooni- ja eetikaalase teadlikkuse tõstmine avalikus sektoris- korruptsiooni vältimine kohalikes omavalitsustes- meditsiinisektoris- riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutustes ning juhtimisõiguse taotlemisel- tehnoülevaatusel ja sõidukite registreerimisel ja poliitiliste parteide rahastamisel- ning korruptsioonikuritegude uurimise tõhustamine.

Korruptsioonivastane strateegia "Aus riik" aastateks 2004-2007 lõppes 2007. aastaga ning valitsusliidu programm aastateks 2007-2011 näeb ette- et valitsus uuendab 2007. aasta jooksul korruptsioonivastase võitluse strateegiat. Justiitsministeeriumi poolt läbi viidud korruptsiooniuuring (2007) viitab mitmetele probleemidele- millele antud strateegia lahenduse pakub.

Strateegia koostamises osalesid: justiitsministeeriumi- majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi- rahandusministeeriumi- riigikantselei- siseministeeriumi- sotsiaalministeeriumi- kaitsepolitseiameti- politseiameti- riigiprokuratuuri- tervishoiuameti- kaubandus-tööstuskoja- Tartu Ülikooli- ARKi- Soome justiitsministeeriumi- konkurentsiameti- Jaan Tõnissoni Instituudi- Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete assotsiatsiooni (EVEA)- Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni ning MTÜ "Korruptsioonivaba Eesti" esindajad. Strateegia elluviimist koordineerib Justiitsministeerium.

<br /> UUS STRATEEGIA 2008-2012:<br /><a target="_blank" href="http://www.bns.ee/pictures/krv1.doc"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">http://www.bns.ee/pictures/krv1.doc</span></a>

Aus Riik aruanne 2004-2007:<br /><a target="_blank" href="http://www.bns.ee/pictures/krv2.doc"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">http://www.bns.ee/pictures/krv2.doc</span></a>

STRATEEGIA RAKENDUSPLAAN:<br /><a target="_blank" href="http://www.bns.ee/pictures/krv3.doc"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">http://www.bns.ee/pictures/krv3.doc</span></a>

 

Mart Siilivask<br /> Avalike suhete talitus<br /> Justiitsministeerium<br /> 6 208 118<br /> 5 342 6784<br /><a href="mailto:mart.siilivask@just.ee"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">mart.siilivask@just.ee</span></a>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.