Pikhof kutsub naisi osalema sõeluuringutel

22. jaanuar 2008

<br /><strong>Heljo Pikhof: "Naised- palun osalege sõeluuringutel!"</strong>

Emakaelavähi ennetamisest ja olukorrast Eestis räägib täna üleeuroopalisel emakakaelavähi vastasel kohtumisel sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof.

"Väga kurb on- et kutsutud eesti naistest osaleb ainult 31% sõeluuringutel- mis on ainus võimalus avastada haigus varakult -" ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni esinaine Heljo Pikhof.

Sõeluuringutega on võimalik ennetada kuni 80 protsenti emakakaelavähi juhtudest ja haiguse poolt põhjustatud surmadest. Näiteks Soomes toimib sõeluuring väga hästi. Võrreldes Soomega haigestuvad naised Eestis neli korda sagedamini ja surevad viis korda sagedamini.

Täna on olemas ka emakakaelavähi vastane vaktsiin- mis kaitseb naisi nakatumast enamlevinud papilloomviiruse tüüpidesse. "Vaktsineerimine on täiendav vahend- mis ei asenda sõeluuringuid ja varajast ravi-" ütles Pikhof.

Viimase kümne aasta jooksul on emakakaelavähi esinemissagedus pidevalt tõusnud nooremate naiste hulgas. Noortel naistel esineb palju HPV-viirusest põhjustatud vähieelseid seisundeid- mille ravi järgselt on neil rohkem ise-eneselikke aborte ja enneaegseid sünnitusi.

Eestit iseloomustab sage haigestumine ennetatavatesse kasvajatesse- suur suremus ja vähihaigete lühike eluiga võrreldes Euroopa arenenud riikidega.

Euroopa Emakakaelavähi Liit korraldab 21.jaanuarist teist korda emakakaelavähi nädalat Euroopas. Samaaegselt viiakse emakakaelavähi nädal läbi ka Eestis.

 

Lisainfo:

Heljo Pikhof<br /> Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige<br /> Sotsiaalkomisjoni esinaine<br /> 511 9637<br /><a href="mailto:heljo.pikhof@riigikogu.ee"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">heljo.pikhof@riigikogu.ee</span></a>

Teate edastas:

Karin Tammer<br /> SDE pressiesindaja<br /> 555 89 250<br /> 631 6650<br /><a href="mailto:karin.tammer@riigikogu.ee"><span style="color: windowtext; text-decoration: none; text-underline: none">karin.tammer@riigikogu.ee</span></a>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.