Ameeriklaste suremus ajuinsulti ja koronaartõvesse on langemas

Värsked andmed USA haiguskontrolli- ja ennetuskeskustelt (CDC) näitavad, et 1999. aastaga võrreldes on seal suremus koronaartõvesse ning ajuinsulti vähenenud 25 protsendi võrra.

Värsked andmed USA haiguskontrolli- ja ennetuskeskustelt (CDC) näitavad- et 1999. aastaga võrreldes on seal suremus koronaartõvesse ning ajuinsulti vähenenud 25 protsendi võrra- vahendavad heart<em>wire</em> ja Medscape.

2005. aasta statistikal põhinevad andmed näitavad Ameerika Südameassotsiatsiooni AHA presidendi dr Dan Jonesi sõnutsi- et AHA poolt 2010. aastaks seatud strateegiline eesmärk on juba täidetud südamepärgarteritõve osas ning peaaegu täidetud suremuse osas insulti.

Jones hoiatas aga heart<em>wire</em>’ile antud usutluses- et uudised ei ole ainult head. Ameerika arstidele teeb muret- et riskifaktoreid ei ole soovitud määral suudetud vähendada.

Elanike kolesteroolitase on küll oluliselt paranenud- kuid statistika hüpertensiooni- suitsetamise ja kehalise aktiivsuse kohta ei ole nii hea. Suund on küll õige- kuid muutused ei toimu Jonesi arvates piisavalt kiiresti. Lisaks on tõusmas rasvumise ja diabeedi esinemissagedused.

Suremuse vähenemine on saavutatud põhiliselt ravimeetodite täiustumisega- eriti ägedate haigestumiste ravi osas- näiteks südameinfarkti reperfusioonravi ning insuldi akuutse ravi paranemisega. Jonesi sõnutsi peab sel moel jätkama- suunates tulevastel aastatel samal ajal pingutusi ka preventsioonile.

<strong>Eluviisid palju muutunud<br /></strong>Vajalik oleks korrata statiinide edu kolesteroolitaseme parandamises ka teiste ravivõimaluste juures- kuid lisaks tuleb proovida inimeste eluviise muuta. Jonesi hinnangul on see väga raske: viimastel aastakümnetel on USA ja Euroopa inimeste eluviisid märgatavalt muutunud- ent kahjuks halvemas suunas. “Kui see jätkub- võib eelolevatel aastatel suremus taas tõusma hakata-” hoiatas Jones.

AHA seadis 1999. aastal eesmärgiks vähendada aastaks 2010 suremust koronaartõvesse ja insulti ning nende haiguste riskifaktorite esinemist 25 protsendi võrra. Viimastel andmetel olid vanuse järgi standarditud suremuskordajad 100 000 elaniku kohta 2005. aastaks alanenud- südamepärgarteritõve näitajad olid vastavalt 194-6 ja 144-4 ning insuldi omad 61-6 ja 46-6.

<strong>Erinevused on lubamatud<br /></strong>Andmed näitasid ka soost ja rassist sõltuvaid erinevusi. Koronaartõve suremuse näitajad on naiste hulgas kukkumas kiiremini kui meeste seas. Insuldi suremuskordaja aga langeb vastupidiselt- olles kukkunud 23-7 protsendi võrra naistel ja 25-8 protsendi võrra meestel. Nii koronaartõve kui insuldi suremus väheneb märgatavalt aeglasemalt mustanahaliste kui valgete hulgas. Jonesi meelest on need erinevused lubamatud ning tema kinnitusel on nad aktiivselt otsimas võimalusi probleemiga tegelemiseks- kindlustamaks igale inimesele sobiva ravi.

Suremuse vähenemine näitab- et 2005. aastal päästeti Ameerikas umbes 160 000 inimelu rohkem kui 1999. aastal. Kui senine suund jätkub- peaks AHA prognooside järgi käesoleval aastal saavutatama nii koronaartõve kui insuldi suremuse 34-protsendiline vähenemine- kui võrrelda 1999. aastaga. Elanike arv 2008. aastal on samuti suurem- mis tähendaks umbes 240 000 inimelu päästmist.

<strong>Riskifaktorite mõju ikka suur<br /></strong>Rahulolevalt paigale jäämist ei saa aga AHA arvates lubada- kuna suremuse edasine vähenemine jääb olemata- kui riskifaktorite mõju ei suudeta vähendada. Andmed näitavad teatud progressi kontrollimata hüpertensiooniga (16% vähem)- kõrgenenud kolesteroolitasemega (19-2% vähem) või suitsetavate (15-4% vähem) inimeste arvu vähenemises. Kehalise inaktiivsuse esinemine on aga alanenud vaid 2-5 protsendi võrra. Samuti tõuseb rasvumise ja 2. tüüpi diabeedi levimus ning need ilmnevad nooremas vanuses kui kunagi varem.

Dan Jones rõhutas- et kui nad ei tee ühiseid pingutusi nende riskide vahendamiseks- siis kaob see hoog ära- mille üle täna rõõmustatakse. Inimestel hakkavad südamehaigused avalduma varem  ning nooremas eas hakkavad sagenema ka surmaga lõppevad haigestumised või tõsine vajadus arstiabi järele- hoiatas Jones.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.