Eesti arstide keskmine palk juba üle kahe riigi keskmise

Eesti tervishoiusüsteem on tervikuna saanud väga positiivseid hinnanguid ning meie kogemust kasutatakse sageli hea näitena.

 Hiljutine Euro Health Consumer Index nimetab Eesti arstiabi Euroopa Liidus tervishoiu hinna ja kvaliteedi suhte osas parimaks. See aga ei tähenda- et meil arenguruumi ei oleks.<br /><br /> Palju on olnud juttu sellest- et tervishoiukulude osakaal SKPst on Eestis liiga väike. Selles vaates on tõsi- et Eesti tervishoiukulud kasvavad Euroopa Liidu keskmisest pisut aeglasemalt. Siin on aga mitu probleemi. SKP sõltub paljudest parameetritest- mis võivad muutuda ja mida on raske prognoosida. Näiteks viimase kolme aasta jooksul korrigeeris Statistikaamet näitajat neli korda- sest SKP arvestusmetoodikat uuendati Euroopa Liidu nõuete järgi. Nii muutus tervishoiuteenuste kogukulude osakaal SKP-st neli korda. Osakaal SKP-st ei väljenda aga tegelikku vajadust. Samuti pole kindlat seost riigi tervishoiukulude mahu ja rahvastiku tervise vahel- sest ainult nende põhjal ei tea me- millises riigis on inimesed tervemad ja tervishoid kvaliteetsem. Nii ei saa ka tervishoiukulude suurendamise või vähendamise otsuseid langetada üksnes SKP protsendile tuginedes.<br /><br /> Kindlasti on meditsiinitöötajate palk üks olulisi tervishoiu rahastamise küsimusi. See teema kerkib esile igal aastal ning siin oleme teinud ka edusamme. Eesti arsti tänane miinimumpalk on 18 800 krooni- seda lisatasudeta. Ka õdede ja hooldajate palk on tõusnud. Eesti arsti arvestuslik keskmine palk 24 500 krooni ületab täna kahekordse Eesti keskmise töötasu. Ka teistes edukates Euroopa riikides on see suhe üsna sarnane.<br /><br /> Tähtis on- et Eesti meditsiin areneks tervikuna. Mitte üksnes palk- vaid tänapäevased töötingimused- parimad tehnoloogiad- ravimid- arsti-patsiendi suhted- klienditeenindus ning olmetingimused on olulised. Arstiabi on üks tervik- olgu see ennetustöö- ravi või taastumine. Iga osa eraldi ning kõik osad koos.

Autor: Maret Maripuu- sotsiaalminister

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.