Geenitestid vähidiagnoosile abiks

Vähiuuringutel on hetkel Eestis kõige laiemalt kättesaadav geenitest rinnavähi päriliku riski hindamiseks, mida kasutatakse nii Tartus kui Tallinnas.

Põhiliselt diagnoositakse Eestis geenitestidega kahte vähiliiki: rinnavähki ja jämesoolevähki. Geenitesti vajalikkuse üle otsustab arst inimese perekondlikku tausta uurides - kui suguvõsas on haigus esinenud- siis saadetakse vereproov laborisse testimisele.<br /> Suurim erinevus patsiendi jaoks on aga see- kas tulemuse teadasaamine kergendab riigi või isiklikku rahakotti. „Geenitestide rahastamisega on huvitav see- et haigekassa kompenseerib tehnoloogia- mitte testipõhiselt-” ütles Tartu biotehnoloogiafirma Asper Biotechi müügi- ja turundusjuht Valdur Mikita.<br /> Haigekassa nimekirjas on mutatsioonialanüüs APEX piirhinnaga 1475 krooni. Seda tehnoloogiat kasutab oma geenitestide tegemisel Tartu biotehnoloogiafirma AS Asper Biotech. Tartu Ülikooli Kliinikum on seni Asperilt riigi kulul tellinud umbes 200 rinnavähi testi.<br /> SA Eesti Geenivaramu direktor Andres Metspalu- kes hiljuti müüs oma osaluse Asperis kütusefirma Olerexi omanikele- sõnas- et kuigi tehnoloogia asub Asperis- on täna veel testide analüüs ja neile sisu andmine kliinikumi käes. Iseseisvalt saab firma testima hakata lähiajal- sest meditsiinilabori tegevusluba saadi alles detsembri lõpus.<br /> Samas on Asper Biotechil välja töötatud kõige inforikkam rinna- ja munasarjavähi geenikiip- mis siinmail leidub- sõnas Valdur Mikita. Kuuest geenist ja 81st geenimutatsioonist koosneva kiibi üks autor on Metspalu.<br /> Olgugi- et eksisteerib vaid 3-5% perekonnas pärilikke vähivormi- millele test vastuse annab- peab Metspalu varajase diagnoosimise võimalust väga vajalikuks. „Kui me suudame ka 30 naist päästa- on see väga hea tulemus-” lausus ta.

Loe lähemalt Meditsiiniuudistest.

Autor: Ketlin Beljaev

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.