Haiglanõukogu liige pole nõus sealt lahkuma

Ida-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Vilja Savisaar ei nõustu õiguskantsleri ettepanekuga keelata riigikoguliikme kuulumine riigi äriühingute nõukogudesse.

Õiguskantsler Allar Jõks põhjendas oma ettepanekut sellega- et Põhiseadus keelab Riigikogu liikmel olla samaaegselt teises riigiametis. Seega on rahvasaadiku kuulumine riigi osalusega äriühingu nõukogusse tema hinnangul Põhiseadusega vastuolus.<br /> Ettepanek puudutab ka haiglate nõukogusid- kus nii mõnigi on ühtlasi rahvasaadik.<br /> Suurte haiglate nõukogudest on praegu riigikogu liikmetest puhtad Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Lääne-Tallinna Keskhaigla oma. Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogus on kolm riigikogulast: Margus Lepik- Rain Rosimannus ja Toomas Varek.<br /> Vilja Savisaar leidis pärast Põhiseadusest vaid ühe väikese riive- mis Jõksi ettepanekut toetada võiks. „Ministril on õigus anda korraldusi- kuna ta on määranud riigi äriühingusse-“ viitas Savisaar asjaolule- et riigi äriühingud on reeglina teatud ministeeriumi haldusalas.<br /> Aga Savisaare meelest peaksid Riigikogu liikmed ja ministeerium ajama parlamentaarses riigis sisuliselt sama poliitikat. Olgugi- et ennekõike on riigikogu liikmed allutatud oma parteile ja ajavad selle rida.<br /> Savisaare sõnul on isegi kasulik- kui riigikogu liige kuulub riigi äriühingu nõukogusse- sest siis ta saab jälgida- kas äriühingu juhatus kaitseb lisaks oma majandushuvidele ka avalikku huvi. „Selle mõtte valguses võiksidki parlamendiliikmed kuuluda äriühingute nõukogusse-“ leidis keskerakondlane. Savisaar lisas- et ühtse vastuseni peaks selle keelu osas jõudma riigikohus.<br /> Ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu esimees- endine poliitik Toomas Vilosius on seisukohal- et demokraatlikus riigis tuleb lõplik otsus langetada riigikohtul. „Küsimus on- kas see on põhiseadusega vastuolev. Kui ei ole- võivad kuuluda ja kui on- siis ei või. Nii ongi-“ kommenteeris Vilosius.

Autor: Ketlin Beljaev

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.