Apteegi avamise piirang linnas ei vii apteeke maale

Kuni 2005.a lõpuni võis Eesti linnades uusi apteeke avada sõltumata ümbruskonna elanikkonna arvust ja konkurentide lähedusest. Alates 1. jaanuarist 2006 ei tohi uut apteeki avada linnades, kui seal on vähem kui 3000 inimest ühe apteegi kohta ning maal, kui 1 km raadiuses juba on apteek. Seaduseparanduse esitajad lootsid, et kui linna ei saa teha, siis tehakse uus apteek maale, aga ka jätkusuutlike ning majandamisvõimeliste apteekide olemasolu tagamise lootuses.

<strong>Kuni 2005.a lõpuni võis Eesti linnades uusi apteeke avada sõltumata ümbruskonna elanikkonna arvust ja konkurentide lähedusest. Alates 1. jaanuarist 2006 ei tohi uut apteeki avada linnades- kui seal on vähem kui 3000 inimest ühe apteegi kohta ning maal- kui 1 km raadiuses juba on apteek. Seaduseparanduse esitajad lootsid- et kui linna ei saa teha- siis tehakse uus apteek maale- aga ka jätkusuutlike ning majandamisvõimeliste apteekide olemasolu tagamise lootuses.</strong>

<em>Kristin Raudsepp- Ravimiameti peadirektor</em>

Jõustumisest möödunud kahe aasta jooksul ei ole Ravimiamet sellist tendentsi veel täheldanud- et piirangu tõttu linnades oleks hakatud apteeke rajama maale. Küll aga on selge- et piirang on pannud ettevõtjad omapärasesse seisu - kes ees- see mees ning seadusega kindlustatud konkurentsi puudumine ei ole alati kõige otstarbekamad apteegi arengu tagamise põhimõtted. Lisaks on piirangu rakendamine suurendanud riigi kulusid õigusabile kohtuvaidlustes- kasvatanud halduskoormust ning jätnud seeläbi vähem aega ravimikasutajate või arstide ja apteekrite sisulisele tööle kaasaaitamisele. On üsna tavapärane- et vaidleme ettevõtjaga paari meetri asjus olemasoleva apteegi lähedusest rääkides või kulutame aega statistiliste tõenäosuste üle arutledes apteegi avamise liisuheitmise korraldamisel või uurime kaarte ja registreid- et selgitada kas planeeritud apteek on maal või linnas. Vajalikud asjatoimetused on need kõik- aga olen veendunud- et Ravimiamet saaks ka teisiti kasulikum olla- näiteks aidates arstidel õige ravimi leidmisel või juhendades apteekreid ravimiohutuse teemadel.<br /><br /> Ravimiameti seisukoht selle piirangu osas on- et apteegiomanik on üldjuhul ärivaistuga ettevõtja ning ta ei ava apteeki maal- kui see on ilmselgelt ebamajanduslik. Ettevõtjate jaoks- kes peavad apteeki maal- tuleb leida muid soodustusi- mis neid motiveeriksid. Üldpõhimõte võiks olla- et iga elanik saab apteegiteenust oluliste raskusteta. Apteegiteenuse kättesaadavuse probleem tuleb täpsemalt piiritleda. Ei saa ühe mõõduga öelda- et maal on alati ravimite kättesaadavus halb ja linnades alati hea. Suurlinnade läheduses asuvad maapiirkonnad pole sugugi apteegipidajale nii ebahuvitavad. Aga samas on Eestis mitmeid väikelinnu- kus apteegi pidamine püsib pensioniealise apteekri initsiatiivil. Elu näitab sageli- et ka juhul- kui külas on olemas apteek ja toidupood- teevad paljud siiski oma toidu- ja ravimiostud linnas- kui seal tööl või poeringil käivad. Ning samas on inimesi- kes ka kõrvalmajas asuvasse apteeki minna ei saa.<br /><br /> Arvan ka- et apteekide avamise piirangu kaotamisel ei ole meil põhjust oodata uute apteekide massilist avamist linnades. Võimalik on arvu reaktiivne suurenemine piirangu kadumise järgse poole aasta jooksul ja edaspidi kulgeks kõik normaalses arengus. Üsna efektiivse piirangu uute apteekide avamisele seab tavapärane loomulik konkurents- ostujõud ning heade proviisorite puudus.<br /><br /> Ravimiamet peab mõistlikuks seaduseparanduse esitamist- mille käigus vaieldaks selgeks ravimite kättesaadavuse kõige mõistlikumad lahendused.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.