Õhk toob kopsu- ja südamehaigusi

Saastunud õhk põhjustab aastas 296 tallinlase varase surma ja 275 haiglaravi juhtu, kahjustades peamiselt hingamisorganeid ja südame-veresoonkonda.

<strong>Saastunud õhk põhjustab aastas 296 tallinlase varase surma ja 275 haiglaravi juhtu- kahjustades peamiselt hingamisorganeid ja südame-veresoonkonda.</strong>

<br /> Kõrge õhusaaste korral kaebavad inimesed sageli kipitavate silmade- köha ja hingamisraskuste üle. Õhusaastet peetakse ka mitme kroonilise haiguse põhjustajaks.<br /> Sagedased halva õhukvaliteediga seotud haigused on näiteks kopsuinfektsioon- kerged hingamisteede haigused- astma- krooniline obstruktiivne kopsuhaigus- kopsuvähk- koronaarhaigused- südamepuudulikkus ja südame rütmihäired. Enamik õhusaastest tingitud surmasid on seotud südamehaiguste ning kopsuvähiga.<br /> Keskkonnaministeeriumi pilootuuring näitas- et täiendavat haiguskoormust tekitab ka lühiajaline ülipeente osakestega kokkupuutumine- põhjustades aastas 71 hingamisteedega ja 204 südamehaigustega seotud hospitaliseerimise juhtu. <br /> Uuringu vastutava läbiviija Hans Orru sõnul on haigustekitajateks nii kütte kui ka liiklusega tekkivad mikroskoopilised osakesed- mis on piisavalt peened- et jõuda sügavale inimese hingamisteedesse. “Lisaks on nende külge seondunud raskmetallid ja orgaanilised ühendid- mis muudab osakesed tervisele eriti ohtlikuks-” sõnas ta.

Lisa kommentaar

  • Egle Raadik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.