Autor: Triinu Laan • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haige vajab meeskonda

Töökorraldus Tervishoiusüsteem vajab üha enam erinevate spetsialistide koostööoskust.

Lääne-Tallinna Keskhaigla juures tegutsev Sclerosis Mul­tiplexikeskus on hea näide hästitoimivast meeskonnast. Keskuse juhatajaKatrin Gross-Paju oli ka sclerosis multiplex’i patsiendiühinguloomise juures ja tunnistas- et just ühingu töö käigus sai üsnaselgeks probleemide hulk- millega kroonilisi neuroloogilisi haigusipõdejad iga päev toime pidid tulema.<br />Seega oli erinevatest spetsialistidest koosneva meeskonnakomplekteerimine ainuvõimalik lahendus ja 1999. aasta oktoobrisavati tollase Eesti Meremeeste Haigla 10. korrusel sclerosismultiplex’i  ja degeneratiivsete haiguste kompleksse ravikeskus.

<br /><strong>Meeskonnatöö toimib</strong><br />“Meeskonnatöö on meil end õigustanud ja koostöö toimibparemini  kui teistes kohtades-” arvas Gross-Paju. “Meiemeeskonna moodustavad peale neuroloogi veel sotsiaaltöötaja-neuropsühholoog- füsioterapeudid ja õed-spetsialistid-” loetlesta.<br />Gross-Paju rõhutas- et nende keskuse meeskonnas ei kehti mittehierarhiline- vaid vertikaalne juhtimissüsteem. “Meie erinevus onsee- et oleme kõik suhteliselt võrdsed. Igaüks on oma alaspetsialist- meeskonnatöö juht ja vastutaja on muidugi arst.”<br />Töökorralduslikult vaatlevad kõik meeskonnaliikmed patsiendi temahaiglasse jõudmisel iseseisvalt üle. “Põiehäirete õde kontrollib-kas patsiendil on põiehäireid- füsioterapeut teeb füsioteraapilisehindamise- sotsiaaltöötaja omakorda vaatab- kuidas sotsiaalsedtoimetuleku asjad on- psühholoog kontrollib meeleoluhäireid jauurib- kas patsient vajab mäluteste-” selgitas Gross-Paju.Järgmisel päeval kuulatakse arsti juhtimisel ära kõikidemeeskonnaliikmete hinnangud ning pannakse paika raviplaan. “Igainimese kohta- kes meile haiglasse on tulnud- kuulame ära viiserinevat arvamust-” sõnas Gross-Paju.<br />Kuna uuringute tegemine võtab aega- siis on patsiendile oluline- ettema haiglas viibimise periood oleks võimalikult täidetud. “Püüameaja täita protseduuridega- mis  võiks inimesele kasu tuua.Rakendame kõik spetsialistid ühe eesmärgi nimel tööle. Meieülesanne on püüda kõiki haigeid hästi kompleksselt vaadelda ja andaoma soovitused-” ütles Gross-Paju- kes näeb oma keskuse põhiliseeesmärgina- et inimene teadvustab endale- et tal on koht- kuhutulla nõu küsima. “Oleme endale püüdnud selgeks teha- et see ongimeie töö- anda nõuandeid ja olla inimeste kõrval - olla võimalikulthead professionaalid. Mitte ainult diagnoosimine pole oluline- vaidka probleemide lahendamine.”<br />“Patsiendiga tegelemine ei saagi olla võimalik ilma meeskonnata-seda turvalisemalt inimene end tunneb- seda kindlam on ka ravitulemuslikkus-” nentis ka Ida-Tallinna Keskhaiglataastusravikeskuse juhataja Heidi Gil.<br />“Taastusravi puhul on see eriti oluline - meeskonna moodustavadtaastusravi arst- kes koordineerib protseduure- tegevusterapeudid-füsioterapeut- logopeed- õde- massöörid - meeskond võib vastavaltinimese probleemile olla väga suur.”  Heidi Gil peabtaastusravi eesmärgiks patsient võimalikult kiiresti pärasthaigestumist ellu tagasi tuua ja aidata tal igapäevaeluga toimetulla.<br />Interdistsiplinaarse meeskonnatöö olulisust- kus patsient onparanemisprotsessi tugevalt kaasa haaratud- kinnitas kaIda-Tallinna Keskhaigla taastusravikeskuse õde-koordinaator LeaKarik. “Oluline on patsiendi soov ja tahe midagi teha- ühestkitöötajast ei sõltu- kuidas patsient taastuma hakkab- patsiendivalmisolek ja tahe on kõige olulisem.”

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708