Autor: Egle Raadik-Gonchev • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erialaseltsidel napib aega ravijuhiste sepistamiseks

“Juhendite koostamine on arstidele väga ajamahukas töö,” rääkis Eesti Lastearstide Seltsi president Ülle Einberg ja lisas, et kuna patsientide vastuvõttu peatada ei saa, tuleb lisatöö teha nädalavahetustel või õhtuti.

Et ravijuhis saaks ka haigekassa tunnustuse- mis tagab ravimaksumuse kooskõlastamise haigekassa kompenseerituga- lisandubprojektijuhtimisega seotud asjaajamine ja paberitöö. Nii on üle 70ilmunud ravijuhisest saanud tunnustuse vaid kolmandik.<br />Rohkem kui 5-6 juhtu aastas ei suuda haigekassa asutusetervishoiuteenuste osakonna spetsialisti Katrin Maiste sõnultunnustada. Samas jätavad arstid ajapuudusele viidates taotluse ka5-6 ravijuhise väljatöötamiseks mõeldud umbes 500 000toetuskroonile esitamata. Maiste lisas- et seltsid ja liidudannavad praegu ise piisavalt ravijuhendeid välja ja tunnustamine eiole juhiste loomisel eesmärk omaette. “Eesmärk on diagnostika jaravimeetodite ühtlustamine üle riigi-” rääkis ta.<br />Taotluse otsustas näiteks oma kilpnäärmevähi ravijuhisele jättaesitamata Eesti Endokrinoloogia Selts. Juhise koostamist juhtivaIda-Tallinna Keskhaigla (ITK) nukleaarmeditsiini osakonna vanemarstEve Kelk sõnas- et kuna seoses uute diagnostika- ja ravimeetoditetulekuga on teema viimisega arstideni väga kiire- on otsustatudhaigekassale taotlust mitte esitada. Hakkama püütakse saada seltsiliikmete ühiskondliku tööga. “Väike selts- kus aktiivsed inimesedon erinevate teemadega juba küllalt hõivatud- kardab sellise suureprojekti juhtimise ja aruandlusega hätta jääda-” nentis Kelk. Temasõnul julgustaks koostööle haigekassa kinnitus- et vajaduselvõimaldatakse seltsile igakülgset abi - on ju haigekassal olemasspetsialistid tervishoiuökonoomilise analüüsi koostamiseks.<br />Haigekassa tervishoiuteenuste osakonna spetsialisti õlg on allEesti Reumatoloogide Seltsil- kes sügisel ilmutabtellimusprojektina reumatoidartriidi ravijuhise patsientidele. “Kuimotivaatori all peetakse silmas autoritasusid- siis ehk küll- kuigibürokraatia- mis kaasneb projekti läbiviimisega kisub sellemotivaatori õige madalaks-” kommenteeris seltsi sekretär PiiaTulvik. “Motivatsiooniks on enamjaolt vajadus patsiente harida japarandada ravisoodumust ning -kvaliteeti-” lisas ta.<br />Maiste sõnul tuleneb bürokraatiahirm sellest- et rahastamine eeldabprojektitöö põhimõtetest kinnipidamist. Esiteks tuleb esitadahaigekassale taotlus eelarve projektiga- mille vaatab läbiRavijuhendite Nõukoda. Kui otsus on positiivne- pannakse lepingugapaika ravijuhendi esitamise tähtaeg. Viimase osana esitabravijuhendi koostanud erialaselts kulude aruande.

Autor: Egle Raadik

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099