Tartu narkoosiarstid näevad iga päev närve

Alates sellest aastast kasutab Tartu Ülikooli Kliinikumi üldanestesioloogia osakond standardravimeetodina närvipõimikute anesteesiat ultraheli kontrolliga.

Osakonnajuhtaja Andres Selli sõnul tegid nad esimesi katsetusi 2006. aastal. Kui mullu tuli ultraheliga tuimastusi 150 ringis- siis nüüd on möödunud aasta lõpus soetatud 800 000kroonine aparaat iga päev töös.<br /> Andres Selli sõnul oli vanade meetoditega ebaõnnestumise protsent päris suur - kogenud tegijatel õnnestus närvipõimikute anesteesia umbes 80% juhtudest. “Ultraheli kasutamisel läheneb see sajale-” märkis ta. Sama masin on haiglas abiks ka tsentraalsete veenidel kanüülimisel.<br /> Tegemist on regionaalse anesteesia meetodiga- mis sobib käe või jala operatsioonideks- kus narkoosiarstid saavad tuimastada vajaliku osa jäsemest. Selli sõnul on ainuke alternatiiv haige magama panna.<br /> “Paljud küsivad- kas saavad ärkvel olla. Haige on operatsiooni ajal valuvaba ja pärast operatsiooni on väga pikk ja efektiivne valuvaba periood- mis loob eeldused heaks paranemiseks-” rääkis Sell meetodi eelisest.<br /> Osakonnajuhataja sõnul on ultraheliga anesteesia nende kollektiivis selge kolmel tohtril- kellest üks teeb sel teemal Selli juhendamisel ka doktoritööd.<br /><br /><strong>Kasutame vähem<br /> Maiu Sepp- Ida-Tallinna Keskhaigla anestesioloog</strong><br /><br /> Meil pole ultraheli kasutamine igapäevane- see on piiratud patsientidega- kellele seda saab teha. Kui on tegemist jäseme operatsiooniga- kasutame. Aparaat on meil eelmise aasta lõpust- jaanuaris oli koolitus. Ise olen sellega ehk kümme korda töötanud. See- mis enne oli pime protseduur- on nüüd silma kontrolli all. Õppimine kestab ja põhiteadmised on antud- aga kogemust on vaja - rohkem patsiente ja rohkem protseduure.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.