3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uut isikuandmete kaitse seadust ei maksa karta

Ants Nõmper, Raidla Partnerid vandeadvokaat, õigusteaduste doktor Jaanuaris hakkas kehtima uus palju kirgi tekitanud isikuandmete kaitse seadus.

Seadus on saanud pälvinud suurt tähelepanu tänu andmekaitseinspektsiooni kurioossele seisukohale- et ajalehes ja raadios eitohi enam õnnitlusi ja surmakuulutusi avaldada. Sellelt seisukohalton andmekaitse inspektsioon tänaseks küll taandunud.<br />Rõhutame üle- mis meditsiini jaoks 1. jaanuaril 2008 muutus. Muudatusi palju ei ole. Jätkuvalt kehtib põhimõte- ettervishoiuteenuse osutamise raames toimuvaks andmetöötluseks ei olevajalik andmesubjekti ehk patsiendi nõusolekut. Patisendi nõusolekon vajalik temale tervishoiuteenuse osutamiseks- kuid eraldinõusolekut isikuandmete töötlemiseks vaja ei ole.<br />Tõe huvides mainigem- et sellise absurdse olukorra kehtestamine oliandmekaitse inspektsiooni tõsine soov - kuni viimase hetkeni olieelnõus säte- mille järgi oleksid arstid pidanud iga patsientiteavitama isikuandmete töötlemise nõuetest (milleks kulub vähemalt5 minutit) ning seejärel võtma kirjaliku nõusoleku.<br />E-tervise regulatsioon ei ole veel rakendunud. E-tervise projektereguleeriv seadus võeti küll vastu eelmise aasta detsembris- kuidjõustub alles käesoleva aasta 1. septembril ja seepärast see seadustervishoiutöötajat veel otseselt ei mõjuta.<br />Samuti ei ole muutunud iidne põhimõte- et arst peab hoidmasaladuses patsiendi kohta teada saadud informatsiooni.<br />Kuna saladuse hoidmise kohustuse rikkumine tähendab ka delikaatseteisikuandmete töötlemise nõuete rikkumist- siis tuleb arvestada üheuue sättega karistusseadustikus. Nimelt on kuni üheaastasevangistusega karistatav delikaatsete isikuandmete avalikustamineomakasu motiivil või olulist kahju tekitades.<br />Kokkuvõtvalt - tervishoiutöötaja- kes siiani järgis korrektseltarstieetikat- käitub õiguspäraselt ka uue isikuandmete kaitseseaduse silmis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099