Autor: Triinu Laan • 31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis bipolaarse häire ravijuhis

Valminud bipolaarse häire ravijuhis aitab vähendada häire aladiagnoosimist ning ühtlustada selle häirega patsientide ravikäsitlust.

Valminud bipolaarse häire ravijuhis aitab vähendada häirealadiagnoosimist ning ühtlustada selle häirega patsientideravikäsitlust.<br />“Bipolaarse häire ravijuhise probleem on olemas olnud juba ammu-aga jaks käis üle alles eelmisel aastal-” sõnas ravijuhisekoostamise töörühma juht psühhiaater Peeter Jaanson. Juhiskinnitati 2007. aasta lõpul psühhiaatrite seltsi üldkoosolekul ningootab nüüd haigekassa aktsepteeringut.<br />Ravijuhise aluseks võeti Kanada kolleegide poolt välja töötatudjuhend- mida kohendati Eesti oludele ja võimalustele vastavaks.“Kanada juhis on väga kasutajasõbralik ning on sisuliselt kokkuvõtnud käesolevaks hetkeks teadaoleva teaduspõhise materjali-”selgitas Jaanson- miks valiti eeskujuks just Kanada ravijuhis. “Eiole mõtet hakata ise jalgratast leiutama- kui kuskil on see jubatehtud.”<br />Ravijuhend käsitleb ka erinevate patsiendirühmade ravi küsimusi-sealhulgas naiste- laste ja noorukite- vanemaealiste- kaasuvatepsühhiaatriliste häirete või kehaliste haigustega patsientideprobleeme.<br />“Tuhandetes teaduslikes artiklites laiali olev raviinformatsioon onkokku korjatud ühte juhisesse-” kommenteeris Jaanson juhendieesmärki ning rõhutas- et on oluline- et uut ravijuhistaktsepteeriks haigekassa- mis võimaldaks uute ravimitesoodusnimekirja lisandumist.<br />Põhiliseks probleemiks ravijuhendi ettevalmistamisel oli kaheerineva klassifikatsiooni- Kanadas kasutatava DSM-IV ja Euroopaskasutatava RHK-10- erinevused. Kui Ameerika klassifikatsiooni järgiesineb kahte tüüpi bipolaarset häiret- siis RHK-10s võib kokkulugeda bipolaarse häire 15 erinevat variatsiooni. “Ameerikaklassifikatsioon on palju arusaadavam- kui meil praktiseeritav-”selgitas Jaanson- miks kasutatakse ravijuhendis just Ameerikaklassifikatsiooni.<br />Kuigi uues ravijuhises on pööratud tähelepanu nii haigusefarmakoloogilisele kui ka psühhosotsiaalsele poolele- onpõhitähelepanu pööratud siiski psühhofarmakoloogia võimalikultefektiivsemale rakendamisele.<br />“Kanada ja meie vahel on kaks olulist erinevust - üks on ravimitekättesaadavus ja teine psühhosotsiaalse rehabilitatsiooni pool- mison Kanadas palju paremini arenenud-” sõnas Jaanson.<br />“Ravijuhis on vaid ravi ühe komponendi paika sättimine-” lisas ta.“Kui saame ravimite poole korda ja suudame veenda otsustajaid- etrohud on vajalikud- siis sotsiaalse poolega läheb alati paljurohkem aega.”<br />Bipolaarse häire ravijuhise koostamise töörühma kuulus kuuskeskust- mille juhid olid - Kaire Adamsoo- Pille Varmann ja PetraPoolamets Tallinnast- Kadri Andersen ja Peeter Jaanson Võrust-Veiko Vasar Tartust ning Ants Puunsild Pärnust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099