Apteegid teevad üha vähem praakseeriaid

Ravimiamet leidis mullu apteekides valmistatud ravimite kontrollimisel 17 defektset partiid – enamasti eksisid apteegid tsinksalvi ja peavalupulbri kokku segamisel.

2007. aastal tegi ravimiamet apteekides valmistatud ravimitele ja destilleeritud veele kokku üle 250 analüüsi. Kuna tsinksalvi ja peavalupulbrit valmistatakse teistest preparaatidest rohkem- siis sattusid need kaks ka tihedamini ravimiameti suurendusklaasi alla.<br /> Salvis leidub tükke<br /> Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Hille Kask selgitas- et kvaliteedidefektiks on üldjuhul loetud tsinkoksiidi tahkest pulbrist ja vaseliinist kokku segatud tsinksalvi mittehomogeenset konsistentsi. “Salvis on silmaga näha pulbri tükikesed-” märkis ta.<br /> Üksikjuhtudel on tsinksalvi toimeaine sisaldus ületanud kehtestatud vahemikku- kuid need kõrvalekalded pole  suured ning tulenevad enamasti pulbri ebaühtlasest jaotumisest. Peavalupulbrite defektiks on tavaliselt pulbri kogukaalu kõikumised üle või alla kehtestatud vahemiku.<br /> “Alati peab olema tagatud piisavalt hea tulemus- et ravim normaalselt toimiks. Ravimiamet on apteekritega salvide kvaliteedistandardeid ning valmistamist eelmisel aastal pikemalt arutanud ja viimasel ajal on defektseteks klassifitseeritud vähem tsinksalve-” viitas Kask paranemismärkidele.<br /> Sel aastal pole  leitud ühtegi defektset tsinksalvi- kuid on tehtud üks märkus Tartu Sõbra apteegis valmistatud peavalupulbri kohta.<br /> Kase sõnul ei ole defektid ravimi tüüpi arvestades  ohtlikud- kuid korduval esinemisel näitavad probleemi teenuses. Möödunud aastal leidis amet kontrollreidide käigus kõige rohkem defektseid partiisid Tartu Puiestee apteegist- kus viie kodukootud ravimiseeria juures ei vastanud kord nõuetele peavalupulber N10- tsinksalv- salitsüülpiiritus- tsinkloksutis ning streptotsiidsalv.<br /><br /> Edasi loe lehest.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.