Aspiriin võib ära hoida kolorektaalvähi

Pikaajaline aspiriini kasutamine võib kaitsta mehi soolevähi eest, kuid tulemus ei kaalu üles suurest doosist tingitud gastroenteroloogilisi terviseriske.

Pikaajaline aspiriini kasutamine võib kaitsta mehi soolevähi eest- kuid tulemus ei kaalu üles suurest doosist tingitud gastroenteroloogilisi terviseriske.<br /><br /> Võrreldes aspiriini mittetarvitavate inimestega- oli meestel- kes manustasid kuus kuni 14 tabletti aspiriini nädalas- risk haigestuda soolevähki 28% väiksem. Meestel- kes tarvitasid nädalas rohkem kui 14 tabletti aspiriini- oli risk soolevähki haigestuda veelgi väiksem- tervelt 70%- leidis Massachusettsi üldhaigla arst  Andrew T. Chan koostöös kolleegidega.<br /><br /> Aspiriini preventiivne mõju avaldus ainult meestel- kes tarvitasid ravimit järjepidevalt vähemalt kuus aastat. Naiste soolevähki haigestumise riski aspiriin ei vähendanud.<br /><br /> Uuringu käigus jälgiti 18 aasta jooksul 51 529 meest. Antud ajaperioodil diagnoositi vaatlusalustel meestel 975 kolorektaalvähi juhtu.<br /><br /> Uuringu järgi oli aspiriini vähemalt kaks korda nädalas tarbivatel meestel risk haigestuda soolevähki väiksem. Samas selgus- et kui mehed lõpetasid aspiriini tarbimise- taastus vähki haigestumise risk nelja-viie aasta jooksul.<br /><br /> Edasised uuringud peavad tõestama- kas vähki haigestumise ennetamise tõenäosus kaalub üles aspiriini tarvitamisest tingitud teised terviseriskid.<br /><br /> Gastroenterology 2008;134:21-28

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.