27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Etanertsept aitab lastel psoriaasi vähendada

Ameerikas tehtud III faasi kliiniliste uuringute tulemusel selgus, et etanertsept vähendas lastel ja noorukitel psoriaasi raskusastet oluliselt.

Ameerikas tehtud III faasi kliiniliste uuringute tulemuselselgus- et etanertsept vähendas lastel ja noorukitel psoriaasiraskusastet oluliselt.<br />57 protsendil uuritavatest lastest ilmnes pärast 12nädalastravikuuri haigustunnuste vähenemine 75 protsenti. Sama tulemuse saiainult 11% platseeboravimit manustanud uuritavatest- selgitasChicago Northwesterni Ülikooli teadlane Amy Peller  ajakirjaNew England Journal of Medicine jaanuari numbris. <br />“Kontrollitud katse tõestas- et etanertsepti kasutamine oli tõhusnii lastel kui ka noorukitel- kes kannatasid keskmise kuni tõsiseraskusastmega psoriaasi all. See on esmane uuring- mis vaatlebbioloogilisi toimeaineid laste psoriaasi ravis-” sõnas doktorPaller.<br />Uuring hõlmas 211 nelja- kuni 17aastast last- kelle keskmine algnepsoriaasi raskusastme indeks oli vähemalt 12 ja psoriaas hõlmasvähemalt 10% kehapinda. Patsiendid said 12 järjestikusel nädalaljuhusliku valiku alusel kord nädalas nahaaluse süstina kas annusega0-8 mg/kg etanertsepti või platseebot.  Järgmised 24nädalat  said kõik patsiendid avatud etanertsepti ravi.<br />Ravi kõrvalmõjud olid sarnased nii etanertsepti- kui kaplatseeborühmal. Põhilisteks kaebusteks olid ülemiste hingamisteedeinfektsioon- peavalu- äge nohu- köha- oksendamine jakopsupõletik.<br />Kolmel juhul oli tegemist tõsise kõrvaltoimega- mis hõlmasidgastroenteriiti koos dehüdratsiooniga- vasakpoolset basilaasetpneumooniat ja munasarjatsüsti eemaldamist.  Kõik patsiendidparanesid kõrvaltoimetest tüsistusteta.<br />Amy Pelleri sõnul on etanertsepti ravi mõju kinnitamiseks olulineteha pikaajalisem uuring- mis käsitleks ravi ohutust ja toimet kapärast 48. nädalat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099