Liikumine aitab veresooni päästa

Diabeet mõjub lihaste veresoonte kasvule pärssivalt, samas kasvatavad kestvusharjutused tervetel inimestel veresoonte arvu.

Diabeet mõjub lihaste veresoonte kasvule pärssivalt- samas kasvatavad kestvusharjutused tervetel inimestel veresoonte arvu.<br /> Jyväskylä Ülikooli teadlane Riikka Kivelä uuris oma väitekirjas “Liikumise ja diabeedi mõju lihaste vere- ja lümfisoontele ning nende kasvu reguleerivatele teguritele”- millised mehhanismid pidurdavad ja millised tõhustavad  diabeedil veresoonte kasvu.<br /> Lisaks uuris ta- kas diabeedist tingitud muudatusi saaks treeninguga ära hoida- kirjutab Mediuutiset.<br /> Diabeet vähendab veresoonte arvu lihastes ja mõjutab mitme veresoonte kasvuga seotud geeni esinemist.<br /> Diabeetilises lihases on vähenenud mitme teveresoonte kasvu lisavate geenide arv ja suurenenud kasvu pidurdavate geenide arv.<br /> Seega mõjub  diabeet negatiivselt veresooni reguleerivate närvikanalite toimimisele.<br /> Juba viis nädalat kestnud kestvusharjutused vähendasid diabeedist tingitud muudatusi geenide arvukuses- mis võib osaliselt selgitada liikumise kasulikkust diabeedi korral.<br /> Kivlä juhtis oma väitekirjas esmakordselt tähelepanu asjaolule- et jäsemelihaste lümfisooned ulatuvad ka üksikute lihaskudede vahele ja mitte ainult lihaskoerühmade vahel paiknevate suurte veresoonte lähedusse.<br /> Uurimised näitasid- et lümfikapillaarid paiknevad verekapillaaride läheduses- kuid nende arv on vaid kümnendik verekapillaaride omast.<br />  Geeniteraapia usutakse tulevikus olevat tõhus ravimeetod haiguste puhul- kus jäsemelihaste veresoonkond on nõrgenenud.<br /> Kliinilised uuringud- kus lihastesse on suunatud veresoonte kasvustimulaatoreid- ei ole veel kuigi paljulubavad. Võimalik- et üksik geen ei ole piisavalt tõhus lisamaks veresoonte kasvu.<br /> Meditsiiniuudised

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.