Autor: Triinu Laan • 27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silmasisene süst alandab turseid

Diabeetilist retinopaatiat saab süstiga stabiliseerida

Diabeetiline retinopaatia on nii I kui II tüübi diabeedi hiliskomplikatsioon ning selle raviks kasutatakse põhiliselt silmapõhja laserravi.

Kui aga laseravi ei aita ning silma tekivad korduvad verevalumid, siis on üheks võimalikuks ravimeetodiks silmasisene süst.Diabeetilise retinopaatia puhul tehakse silmasiseseid süste kahel eesmärgil, kas silma võrkkesta (reetina) turse vähendamiseks maakulis või proliferatiivse retinopaatia puhul neovaskulaarsete (uudisveresoonte ) veresoonte pärssimiseks. Kindlasti lisandub silmapõhja laserravi.“Muidugi sõltub ravi igast konkreetsest patsiendist, samuti ka diabeedi tüübist ning haiguse arengust,” sõnas Lääne-Tallinna Keskhaigla silmaarst Kadri Tammeaid.Kui ravile eelnevatel uuringutel selgub, et silma võrkkesta kihtide vahel on tekkinud nägemist halvendav turselisus, siis viiakse silma ainet, mis surub maha silmapõhjas tekkiva turse.Praegu kasutatakse süstimiseks kahte toimeainet – Avastini, mille toime kestab 4–6 nädalat või Triamcinoloni, mille toime kestab ligi kolm kuud, selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla vanemarst Katrin Hannus.“See ei saa olla kunagi monoliitne, seega tuleb ravi kindlasti kombineerida aktiivse silmapõhja laserraviga,” kinnitas silmaarst Kai Noor.Silmasiseseid süste tehakse ambulatoorselt operatsioonitoas või puhtas ruumis, kus on tagatud steriilsed tingimused, ning enne süstet toimub nägemise ja silmarõhu kontroll. Nii enne kui pärast ravi tilgutatakse silma silmatera laiendavaid antibiootilisi silmatilku.Pärast süsti määrab arst aja järelkontrolliks, kus vaadatakse nägemist, mõõdetakse silmasisest rõhku ja tehakse OCT (Optical Coherence Tomografy) ülesvõte, kontrollimaks kuidas silmahaigus silmasisesele rohule on reageerinud.Avastinisüste hakati Eestis tegema ligi kaks aastat tagasi. Silmasiseseid süste tehakse nii Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliinikus, Kai Noore silmakliinikus kui ka Tartu Ülikooli Kliinikumi silmakliinikus.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099