Monitor jälgib südant

Südame kaugjälgimine säästab patsiendi ja arsti aega

<strong>Soomes Pohjois-Pohjanmaa piirkonnas on juba aasta jagu jälgitud 60 südamepatsiendi andmeid nii- et patsient ei peagi kodunt lahkuma.</strong>

Programmeeritud kaugmonitor vahendab automaatselt südamestimulaatori salvestatud teavet arstile patsiendi uneajal. Teine võimalus on- et patsient ise ühendab kokkulepitud ajal kaugmonitori analoogtelefoniliiniga. Monitor loeb ja talletab stimulaatorilt tuleva teabe mõne minutiga ja saadab selle salvestatud telefoninumbri kaudu kaitstud andmepanka.<br /> Pohjois-Pohjanmaal kasutuses olev Medtronic CareLink-monitor toetub veel analoogtelefoniliinile- kuid Soome Oysi  sisehaiguste kliiniku kardioloogiadotsendi Pekka Raatikaineni sõnul jälgitakse  tulevikus stimulaatoreid üha rohkem traadita lahendustega- mis on juba viimase põlvkonna seadmed- kuid nende laiem levik on alles ees.<br /> Haiglas raviv arst kontrollib ja analüüsib stimulaatori salvestatud teavet interneti vahendusel. Kui teabes ilmneb mingeid kõrvalekaldeid- saab arst paluda patsiendil saata kohe uued andmed.<br /> Raatikaineni sõnul kergendab kaugmonitor arsti tööd ja lisab ka patsiendile turvalisust.<br /> “Patsiendi südame rütmi jälgitavus paraneb märgatavalt. Ühtlasi saame sagedamini jälgida stimulaatori aku tühjenemist ja anda varakult teada- millal see tuleb välja vahetada. Näeme ka seda- kui patsiendi kopsudesse hakkab vedelikku kogunema. Kaugmonitori salvestatud teabe põhjal saame ohtlikele muudatustele õigel ajal jaole. Kui midagi ärevakstegevat pole näha- paneme patsiendile vaid tema haigusloo posti-” rääkis Raatikainen.<br /> Kaugmonitor sobib kõige paremini patsientidele- kelle tervislik seisund on stabiilne. Teisalt saab seda Raatikaineni sõnul kasutada edukalt ka keerulistes olukordades.<br /> “Näeme saabunud teabest- kuidas seade on reageerinud - kas ta on pidanud näiteks reguleerima eluohtlikke olukordi-” ütles Raatikainen.<br /> Pikkade vahemaade puhul säästab stimulaator  patsiendi aega ja raha. “Inimene ei pea iga natukese aja tagant kontrolli jooksma- kui kõik paistab korras olevat. Seade pikendab oluliselt haiglakäikude vahet- kuigi samal ajal jälgitakse patsienti intensiivselt-” selgitas Raatikainen.

<em><br />  Mediuutiset tõlkis Violetta Riidas</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.