12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õdede veerg: Õendus on esmatasandi tervishoiu vundament

Rahvusvaheline Õdede Nõukogu on tänavuse õdede päeva pühendanud esmatasandi tervishoiule. Viimase kolmekümne aastaga on saanud üha selgemaks, et haiglatel ja ravil põhinev terviseteenuste osutamine rahvastiku tervishoiuvajadusi ei rahulda.

<em>Ester Pruuden<br />Eesti Õdede Liidu president</em>

<br /><strong>Rahvusvaheline Õdede Nõukogu on tänavuse  õdede päevapühendanud esmatasandi tervishoiule. Viimase kolmekümne aastaga onsaanud üha selgemaks- et haiglatel ja ravil põhinev terviseteenusteosutamine rahvastiku tervishoiuvajadusi ei rahulda.</strong><br />Kogemused kinnitavad- et tugeva esmatasandi tervishoiu suunitlusegameditsiinisüsteemid  on tõhusamad- väiksemate kuludega ningsuudavad jõuda suurema kasutajate rahuloluni- kui need- kusesmatasandi suunitlus on nõrk ning tähelepanu saavad vaid tõsiseksterviseriskiks kujunenud hädad ja haigused.<br />Õendustegevus on esmatasandi põhituum ja õed on kõige arvukamtervisetöötajate rühm- keda patsient ravile sattudes kohtab.<br />Esmatasandi kättesaadavuse parandamiseks on oluline pannatervishoiu korraldajad mõistma- et õdede tegevus süsteemi suhtumisekujundamisel ja tervishoiuteenuste pakkumisel on hädavajalik.<br />Rahvusvahelise Õdede Nõukogu andmetel on erinevad uuringudnäidanud- et 60-90 % arstide pakutavast esmatasandi terviseabistvõiksid osutada hoopis õed- ja seda väiksemate kulude ningsamasuguste tulemustega.<br />Tõhus õendus eeldab nii hariduse andjate- tervishoiu reguleerijatekui ka poliitikakujundajate toetust.<br />Siiski on iga õe isiklik pühendumus see- mille abiga esmatasanditervishoiu potentsiaali tõeliselt teostatakse.<br />Rahvusvaheline Õdede Nõukogu annab õdedele üle maailma järgmisisoovitusi: rakendage esmatasandi tervishoiu põhimõtteid omapraktilises tegevuses- sõltumata sellest- kus te töötate; toetageõigusakte ja poliitikasuundi- mis võimaldavad õdedel rohkem kordasaata; tegelge oma kogukonnaga; toetage aktiivselt täiendõpet- miskeskendub esmatasandi tervishoiule; tehke koostööd üleriigiliseõdede liiduga- et algatada/mõjutada poliitilisi muudatusi; rääkigekohaliku ajakirjandusega.<br />Rääkiga ka oma naabrite ja sõpradega õdede juhitava esmatasanditervishoiu kasulikest külgedest ning kõnelge ja kirjutage omakogemustest esmatasandi tervishoiu valdkonnas.<br />Mida paremini õed ise mõistavad oma määravat rolli terviseteenustekättesaadavaks tegemisel elanikele- seda paremat terviseteenust mepakume ja seda rahulolevamad on teenuse saajad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099