Pereõde just nagu seaduslik illegaal

Pereõed saaksid võtta ühe osa perearstide kohustustest enda kanda, kui neil oleksid suuremad õigused

<strong>Mõned nädalad tagasi esines Tõstamaa Tervisekeskuse velskri haridusega õde Eve Käär Pärnu Postimehes üldsust jahmatanud avaldusega: perearsti äraolekul võtab ta haigeid vastu- määrab ravi ja töövõimetust ning kirjutab välja retsepte.</strong><br /> Käär ütles- et on väsinud olemast pettur ja tahab suu puhtaks rääkida asjadest- millest on teadlikud nii patsiendid- perearstid- maavalitsus- haigekassa kui ka apteekrid- kuid mida seadused eriti karmilt hukka mõistavad.<br /> Miks just nüüd? “Tegelikult oleks pidanud seda tegema juba ammu. Olen loomult ikka suhteliselt aravõitu ja oodanud- et ehk keegi teine…-” vastas Käär maakonnalehes ja lisas- et paraku pole seda juhtunud.<br /> “Minu arvates sai Eve kannatustekarikas täis pärast järjekordset ametniku telefonikõnet- kes päris asju- mis niigi teada: kes teie olete- kas te üldse oskate teha seda- teist ja kolmandat-” kommenteeris samas kohe keskuse perearst Madis Veskimägi- kes enda sõnul on tavaliselt iga paari kuu tagant 1-2 päeva kuskil üritusel.<br /> Endale asendajat on tal võimatu leida- kuigi ametlikult on tal ka asendusarst. Paraku elab ja töötab Veskimägi aga Tallinnas.<br /> “De facto on asjad toiminud kenasti- meie püüdlus on teha seda nüüd ka de jure-” ütles Tõstamaa perearst.<br /> Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esimehe Madis Tiigi sõnul on õdedel retseptide kirjutamine igapäevane töö. “See on kogu aeg niimoodi olnud ja on mõnes mõttes paratamatus-” ütles Tiik. Ta lisas- et kui õel ei ole allkirjaõigust ja otsustamisõigust- siis meie õigusruumi järgi vastutab kogu tema tegevuse eest arst.<br /> Paraku tähendab see pidevat ebaseaduslikku tegevust ja mitte ainult retsepti osas- vaid kogu õe tegevus on Tiigi sõnul mõnes mõttes illegaalne. Arst peaks õe kõrval istuma - olgu tegemist siis süstimise või sidumisega.<br /> Pereõde iseseisvaks<br /> Sotsiaalministeeriumi tervishoiupoliitika juht Heli Paluste kinnitas- et olukorras- kus õde vormistab arsti allkirjastatud retsepti- lasub kogu vastutus ikka arstil.<br /> “Kui patsient saab perearstilt tema allkirjaga mistahes dokumendi- mille on vormistanud õde- on juriidiliselt väljastajaks arst-” selgitas Pauluste ja lisas- et nad on kursis- et sellist olukorda praktikas esineb.

<em>Pikemalt loe paberlehest</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.