Menopausi leevendaja ei mõjuta verehüübimist

Femarelle, SERM (selektiivne
östrogeenretseptorite modulaator) menopausi leevendamiseks, ei oma ebasoodsat
toimet vere hüübimisnäitajatele.

13. oktoobril 2007 esitles Professor Lila Nachtigall, NAMS endine president ja juhtfiguur naiste tervise edendamise alal, 7. Euroopa Günekoloogide Ühingu Kongressil kliinilise uuringu tulemusi Femarelle (DT56a) mõjust vere hüübimisnäitajatele.

Professor Nachtigalli uuringu olulisus seisneb selles, et Femarelle on ainuke tõestatud toimega menopausi sümptomeid leevendav preparaat, mis ei oma ebasoodsat efekti vere hüübimise parameetritele ja sobib seega patsientidele, kellel vere hüübimisaeg on patoloogiline.

Nachtigall ütles: „Peamine probleem hormoonasendusravi saavatel patsientidel on kiirenenud vere hüübimine, mis võib viia trombemboolia ja insuldi tekkimiseni. Kõikide naiste skriining enne östrogeenravi alustamist on kallis ja keeruline. Alates tuvastamisest, et Femarelle´l ei ole ebasoodsat mõju lühenenud vere hüübimisajaga naistele, soovitan Femarelle´t esmavaliku preparaadiks menopausi sümptomite leevendamiseks”.


Uuringud näitavad, et tervetel menopausis olevatel naistel, kes kasutavad hormoonasendusravi, on 2-6 korda suurenenud trombemboolia risk. Umbes 20 protsendil naistest on vere hüübimisaeg piiripealne või lühenenud ja neile on hormoonasendusravi vastunäidustatud, kuna neil on 5-21 korda suurem trombemboolia või insuldi risk.


Üks naine 5-st kuulub riskigruppi ja need naised ning nende raviarstid on suure dilemma ees, kuidas leevendada menopausi sümptomeid. Dr. Nachtigall uuris päriliku trombofiiliaga naisi ja mitte ühelgi sellise probleemiga naisel ei muutunud vere hüübimisaeg Femarelle kasutamisel.
Selle kliinilise uuringu tulemused tõstavad veelgi Femarelle ohutuse profiili ja asetavad Femarelle enameelistatud preparaatide hulka.


Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.