Madal D-vitamiini tase raseduse ajal mõjutab lapse hambaid

Kanada Winnipegi and Victoria Manitoba
ülikooli teadlased esitlesid maailma esimest uuringut emade rasedusaegsest
D-vitamiini puudulikkusest, mis võib põhjustada lastel hambaemaili kahjustusi ja
kaariest.

Antud uuringus kontrolliti ScienceDaily.com-i andmetel D-vitamiini taset 206 naisel nende raseduse teisel trimestril. Ainult 21 naisel oli piisav D-vitamiini tase. D-vitamiini sisaldus oli seotud piima ja raseduseelsete vitamiinide tarvitamisega.

Seejärel vaadeldi 135 väikelast, kellest 55,6% olid poisslapsed, ja leiti, et 21,6% neist esines hambaemaili kahjustusi ja 33,6% esines varajast hambakaariest. Selgus, et hambaemaili kahjustustega laste emadel esines raseduse ajal D-vitamiini puudulikkust. Väikelapsed, kel esines hambaemaili kahjustusi, oli soodumus ka varajase lapsepõlves esineva hambakaariese tekkeks.

Terviselehe andmetel sisaldavad D-vitamiini nisuidud, nisuvõrsed, toored päevalilleseemned, magusad kartulid, alfalfa, fenegriik e trigonella, avokaado, loomsetest toiduainetest maks, rasvane kala, munakollane, kalamaksaõli.


Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.