Naise emaka suurus viitab enneaegse sünnituse ohule

Mõõtes ultraheli abil naise emaka pikkust,
annab see prognoosiva ülevaate, kas kunstliku viljastamise tulemusena võivad
kaksikud sündida kriitiliselt enneaegsetena, kirjutas ScienceDaily.com.

Teadusuuringut esitleti Barcelonas 24 European Society of Human Reproduction and Embryology aastakonverentsil. Uurimuse tulemused aitavad arstidel ja naistel langetada objektiivne otsus, kui mitu embrüot naise emakasse kunstlikul viljastamisel siirdatakse.

„Ligi veerand IVF meetodil rasestumistest on kaksikud ja 8% neist on komplitseeritud, sest beebid sünnivad kriitiliselt enneaegsetena, mis võib lõppeda tervisekahjustuste või surmaga. Sellepärast on oluline anda riskihinnang kaksikute sünnitamisele, mis aitab välja valida need naised, kelle enneaegne sünnituserisk on madalam ja kes võiksid mõelda mitme embrüo siirdamise peale,“ selgitas uurimistöö juht, Prantsusmaa Clamart Antoine Bécl?re'i haigla meditsiiniprofessor Renato Fanchin.

Emakasisesed ultraheliuuringud ehk hüsteresonomeeter HSM aitavad välja selgitada emaka pikkuse ja sellest tulenevalt võib järeldada tulevase raseduse kulgu.

Uurimise all oli 79 naist vanuses 21-39, kel mõõdeti emaka pikkust emaka tipust kuni emakakaela avauseni. Pärast õnnestunud IVF viljastamist jälgiti naise võimalikku sünnitamise tähtaega, võimaliku kriitilise enneaegsuse esinemist (enne 32. rasedusnädalat) ja loote suremust.

Seejärel jaotati naised emaka pikkuse järgi kolme gruppi. Esimese grupi moodustasid 24 naist, kelle emaka pikkus oli vähem kui 63 mm. Teise ja kolmanda grupi moodustasid naised, kelle emaka pikkus oli alates 64 kuni üle 70 mm.

Leiti, et naistel, kel on väike emakas, sündisid lapsed kriitiliselt enneaegsetena ja neil esines kõrgem loote suremus võrreldes teiste gruppidega. Esimese grupi naiste keskmine sünnituse tähtaeg oli 33,7 nädalat ehk 23 ja 38,5 nädala vahel. Kahel teisel grupil ulatus sünnituse tähtaeg keskmiselt 37,5 nädalani. Loote suremus arvuliselt oli esimese grupi naistel seitse, teise grupi naistel vaid üks ja kolmanda grupi naistel ei olnud ühtegi enneaegset loote hukkumist.

"Esimest korda on tõestatud, et emaka pikkuse järgi on võimalik ennustada kaksikute enneaegse sündimise võimalikkust. HSM on usaldusväärne meetod, mida tuleks kasutada enne IVF protseduuri, et teha kindlaks siirdatavate embrüote arv. Naistele, kelle emaka pikkus HSM mõõtmistulemustel on väiksem kui 62 mm, tuleks siirdada vaid üks embrüo,“ lisas Fanchin.


Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.