Autor: Ketlin Beljaev • 16. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. 18 aastat kestnud uuring: tervislik toitumine pikendab oluliselt naiste eluiga
Värsked puuviljad, juurviljad, oad ja
täisteratooted pikendavad tunduvalt naiste eluiga - eriti
võrreldes lääneliku toitumismudeliga, mis ei soosi kõrget vanust. Selliste
tulemusteni jõuti uuringuga, millesse oli kaasatud üle 72 000 ameeriklanna.
Harvardi Ülikooli teadlased avastasid, et suremus oli 17% väiksem nende naiste hulgas, kes toitusid tervislikult. Uuringud kestsid 18 aastat. Selline dieet vähendas sealhulgas ka riski surra infarkti või insuldi tagajärjel, vahendas Eesti HIV-positiivsete Võrgustik.
Uuringute käius peeti „õigeks“ sellist dieeti, mis sisaldas endas puuvilju, köögivilju, ubasid, täisteratooteid, kala ja kodulinnu liha.