30. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus alzheimeri ravim peatab haiguse süvenemise

RemberTM, TauRx Therapeutics aitab peatada alzheimeri haiguse kulgu, nii järeldasid briti teadlased oma uuringust USA-s Chicagos toimunud rahvusvahelisel alzheimeri tõve konverentsil.

Alzheimeri tõve ravis on see üks suurimaid läbimurdeid alates aastast 1907, mil Alois Alzheimer haiguse avastas.Kõige paremini mõjub ravi just siis, kui haigust hakatakse ravima selle varajases staadiumis. Ravim peaks jõudma turule nelja aasta jooksul.

Ravimi kliinilised katsed viidi läbi Aberdeen´i ülikooli juures professor Claude Wischik´i juhtimisel, kes on juba 20 aastat tagasi avastas ajus närvirakke hävitavad tau proteiinimoodustised."Esimest korda on võimalik peatada haiguse süvenemine, tänu tau proteiini kahjutuks tegemisele, mis kahjustab närvirakke ajukoes. Ravim aitab tagasi elule tuua kõige enam kahjustatud ajuosad," kinnitab uuringu juht WischikKliinilised katsed hõlmasid 321 alzheimeri patsienti Suurbritannias ja Singapuris. Katsealused olid jaotatud neljaks rühmaks, neist kolm võtsid erinevat annust RemberTM ja neljas grupp sai platseebot. Need , kes said ravimit vähenesid haigussümptomid ligi 81% ja neil ei esinenud 19 kuu jooksul haiguse ägenemist võrreldes platseebogrupiga.Kujutised katsealuste ajust näitasid vereringvoolu paranemist neis ajusosades, mis kontrollivad mälu funktsioone.Psühhiaater- konsultant Donald Mowat, kes jälgis patsientide ravitulemusi kinnitas, et ravimit saanud patsiendid olid palju enesekindlamad igapäevase eluga toime tulemisel ja neil esines vähem, segadusseisundeid.Kliiniliste katsete tulemustest järeldub, et uus ravim on ligi kaks ja pool korda tulemuslikum kui kasutusel olevad alzheimeri ravimid.Juba 50-ndates eluaastates võivad inimese ajudes tekkida tauproteiinimoodustised, enne kui ilmnevad esimesed haigussümptomid. Teadlased loodavad , et uus ravim aitab kaasa haiguse võimalikule vältimisele.Alzheimeri ühingu esimehe professor Clive Ballard´i hinnagul on tegemist lootusrikka avastusega, kuid turule jõudmiseks on vaja teha veel ulatuslikumaid uuringuid ravimi ohutuse osas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099