Autor: Katre Pilvinski • 16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bioloogilise kella hormoon on seotud suhkurtõvega

Geneetiliste uuringute abil leiti seos organismi ööpäevarütme koordineeriva hormooni melatoniini ja 2. tüüpi diabeedi vahel.

Käbikeha, ajus paikneva ja inimesel umbes hernetera suuruse sisenõristusnäärme poolt toodetav hormoon melatoniin moodustab olulise lüli ööpäevaste füsioloogiliste rütmide ja une reguleerimise süsteemist, niinimetatud tsirkadiaansest kellast, vahendas Eesti Geenikeskus. Olles tihedalt reguleeritud elukeskkonna valgustatusega – melatoniini nõristust verre stimuleerib pimedus -, aitab see hormoon tsirkadiaanset kella vastavusse seada looduse valgusrütmidega.

Nüüd tegid teadlased mahukate geneetiliste uuringute abil kindlaks, et melatoniin on mängus ka insuliini nõristuse ja seeläbi veresuhkru reguleerimisel. Sellise järelduseni jõudsid kolm ajakirjas Nature Genetics ilmunud uurimust, kus avastati melatoniini retseptori ühe geenivariandi seos teist tüüpi diabeedi, vere suhkrusisalduse ja söömisjärgse insuliini nõristusega pankreasest. Ühes töös tehti kindlaks, et seda retseptorvalku leidub insuliini sünteesivates pankreaserakkudes, mille mõjutamisel melatoniiniga vabanes nendest märgatavalt vähem insuliini. Veel selgus, et diabeetikutel on melatoniini retseptorit pankreases oluliselt rohkem kui kontrollindiviididel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099