Suitsetamine kahjustab DNA-d minutite jooksul

Suitsetamine hakkab lõhkuma suitsetaja
DNA-d juba minutite jooksul. See pahe põhjustab praktiliselt et kohest
geneetilist kahjustust ja suurendab kiiresti vähi tekkimise riski. Nii näitasid
Minneapolise teadlased ajakirjas Chemical Research in Toxicologyilmunud
artiklis. See teadmine peaks kõlama hoiatusena kõigile neile, kes kaaluvad
suitsetamise alustamist.

Teadlased keskendusid oma töös sigaretisuitsus olevale vähkipõhjustavate ainete klassile polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH). Need ained põhjustavad DNA kahjustusi ja mängivad olulist osa kopsuvähi tekkes. Iga päev sureb kopsuvähi tõttu 3000 inimest üle maailma ja enamik neist just suitsetamise tagajärjel, vahendas teadus.err.ee.

Praegu on veel suhteliselt vähe teada, missuguste mehhanismide läbi kokkupuude PAH-dega vähki põhjustab. Et neid riske paremini mõista, viidi antud töös ühe kindla polütsüklilise aromaatse süsivesiniku fenantreeni molekuli märgistus ning jälgiti selle ühendi tegutsemist 12 vabatahtliku suitsetaja organismis. Selline lähenemine oli esmakordne, et uurida sigaretisuitsus olevate PAH-de metabolismi inimese kehas, ilma et teistesse võimalikesse kokkupuuteallikatesse (õhureostus, toit) oleks sekkutud.

Selgus, et PAH-de metabolism organismis on väga kiire ja tekkivad mürgid alustavad oma hävitustööd suitsetajate DNA-le juba 15-30 minuti jooksul pärast suitsetamist. Selline vähkipõhjustava protsessi kiirus üllatas ka teadlasi endid.

Loe lisaks SIIT.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.